„ГЕРБ няма да отговаря на агресивна политическа кампания, която търси скандала, жълти новини или фалшиви и да влезем в тази спирала. Не смятам, че това е правилно и печелившо и се надявам нашите опоненти да не използват европейските избори по този начин“.

Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, член на Председателството на ЕП, зам. – председател на Групата на ЕНП в ЕП и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ), и кандидат на ГЕРБ-СДС за ЕП – д-р Андрей Ковачев, в ефира на „Здравей, България” на 1.04.2019г.

Той заяви, че българските евродепутати винаги се обединяват по темите с национален интерес в ЕП и призова тази практика да продължи.

Andrey Kovatchev„Добрата практика на българските представители в ЕП е, че винаги сме се разбирали по националните теми – Шенген, еврозоната, пакт „Мобилност”, миграция опазване на външните граници. Всеки месец се събираме всички български евродепутати и, независимо от коя партия сме, координираме нашето поведение по теми от национален интерес за България. Нашият призив към кандидат-депутатите е това да продължи“, каза Ковачев.

Той коментира и изявлението на турския външен министър, че южната ни съседка е оказала натиск на България при промените в Закона за вероизповеданията.

„Изключително неприятно и, бих казал, отвратително е, когато преди някакви избори, както в Турция преди местните избори, се говорят неща, които са срещу добросъседството с България. Това трябва да престане. Много съжалявам, че външният министър на Турция направи това изказване. То е недопустимо и очаквам след тези избори да поправят това, което са счупили, защото за нас няма две мнения, че ние трябва да имаме добри взаимоотношения с Турция”, каза той.