Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент,зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: С какви пречки се сблъскват младежите, които искат да стартират собствен бизнес? Как Европа стимулира младите и предприемчивите да реализират бизнес идеите си? Това ще обсъждат на дискусионен форум студенти и евродепутати, сред които е и следващият ми събеседник Андрей Ковачев от ГЕРБ/ЕНП, на когото казвам добро утро!

Андрей Ковачев: Добро утро!

Водещ: Г-н Ковачев, на фона на високия процент все още безработни младежи в целия Европейски съюз, да започнем оттам – имат ли младите интерес към предприемачеството и към това те самите да започнат свой собствен бизнес, а не да работят за някого?

Андрей Ковачев: Определено имат, и особено в София са създадени такива условия това да се случи. Нека да напомня, че в София има над 100 хил. студенти в повече от 20 университета, и това са млади хора, които търсят своята реализация след завършване на висшето образование. Тук нашият проблем в България е много често, за съжаление, липсата на връзка между бизнеса, между икономиката и висше образование. Затова всички инициативи за стажове по време на обучението са много важни за по нататъшната реализация. Аз тук трябва да спомена и инициативата на моя колега Андрей Новаков за европейската програма „ A.L.E.C.O.“ (Achieve Leadership in Entrepreneurship and Cooperation Opportunities ), която дава възможност на млади хора да правят стажове не само в България, но в целия Европейски съюз, които стажове са много важни за следващата реализация.

Водещ: Стажът и инициативата са много важни, но собственият бизнес изисква разбира се и финансов капитал. Как Европейският съюз може да подкрепи младите? Съфинансиране или изцяло финансиране могат да получат младежите? Нека да дадем повече яснота.

Андрей Ковачев: Европейската комисия преди само няколко дни излезе с едно становище, точно което се казва – Комисията предлага мерки за подкрепа за стартиращите предприятия в Европа. Г-жа Бенковска, която е комисар по въпросите на вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството показа няколко, изброи няколко от възможностите, които Европейският съюз предоставя. И това е подобряване на достъпа до финансиране. Съвсем правилно и вие казахте – това е една основна пречка пред започването на всеки бизнес – откъде да се финансира началото на този бизнес. Тук са на разположения няколко инструмента на Европейския съюз. Това са Европейския фонд за стратегически инвестиции, Програмата за малките за малки и средни предприятия и Програма за финансиране на научните изследвания и иновациите т.нар. „Хоризонт 2020“. След това вторият шанс за предприемачите, което Комисията внесе законодателно предложение относно правото в областта на несъстоятелността и опростяването на данъчното облагане. Тук трябва да има, според Комисията, обща консолидирана основа за облагане на Корпоративния данък. Това са няколкото точки, които Европейският съюз на ниво Европейски съюз се опитва да подпомогне стартиращите предприятия в Европа. разбира се, във всяка страна условията са различни. Бих казал във всеки регион на страната – в София, в Пловдив по един начин изглеждат нещата, в по-малките области на страната – по различен начин. Има много предимства столицата за започване на такъв бизнес. Все пак в България е важно и какъв потенциал имаме, младите хора какви способности имат, които учат езици, имат много по-добри шансове, и ако са инициативни да започнат свой бизнес.

Водещ: Кои сектори са приоритетни и кой може да получава подкрепа, така че да започне свой бизнес? Със сигурност няма как тези механизми да обхванат абсолютно всички сфери и отрасли. Кое водещото в България?

Андрей Ковачев: Намирането на подходящ бизнес партньор, пазарите и квалифицираните работници. Това са основните пречки или основните предизвикателства пред началото на всеки бизнес – какво точно да има място на пазара. България се отличава с това, че тук имаме множество отлични IT специалисти – държим 3-то място в Европа и 10-то място в световен мащаб по брой сертифицирани IT специалисти, което показва и свободните места в този сектор, че развиването на дейност в областта на IT специалностите е нещо, където има хляб и може да се продължи в тази насока. Разбира се, не всички са IT специалисти, не всички млади хора се занимават в този сектор. За мен и търсенето на производители на качествени конкурентоспособни стоки в европейски мащаб е нещо, което в съответната област има бъдеще.

Водещ: Обаче говори ли се достатъчно за всички тези инициативи и знаят ли достатъчно младите предприемачи, че могат да се ползват с подкрепата на структурите на Европейския съюз, за да започнат те своя бизнес? Често се чува, че липсва информация, че има много тежка бюрокрация и това спира хората, пък били те по-млади и по-инициативни.

Андрей Ковачев: Ако някой наистина е инициативен, той ще намери тази информация. Аз категорично не съм съгласен с това, че липсва информация. Ако някой иска да стартира бизнес със сигурност ще намери това, което търси. Само в София се създаде първия „Стартъп сити гайд“, където са представени всички възможности, предимства, които дава Европейския съюз, и разбира се, не само Европейският съюз, но и България на тези млади хора, които са инициативни. Пак казвам – инициативни. Разбира се, че ако трябва да сме честни, има много спънки. Както споменахте, бюрокрацията и бавната и неефективна правосъдна система. Това е една доста сериозно предизвикателство не само пред младите предприемачи, въобще пред инвестициите в нашата страна.