Това е тяхната политика, нека да си спомним кой разпространяваше плакати „С Вас сме господин президент“! Кой доведе втория мандат на Румен Радев, нека да си спомним! Това не e кой знае колко в далечното минало. Колко пъти го повтаряхме, че това ще се случи и, че президента Радев ясно е с тази геополитическа насоченост, с каквато е – проруска?! Няма две мнения по този въпрос.
Въпросът тук е защо правителството на Петков не свърши своята работа? То беше длъжно да осигури на българите достатъчно количество газ за следващия отоплителен период!

Така коментира и изказа своето мнение по въпроса с политическата ситуация у нас, българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация на ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев, по време на участието си в „Твоят ден“

– Водеща: Представителите на правителството на Петков обаче казват, ние осигурихме 7 танкера с втечнен газ от САЩ, а в момента се анализират и думите на Мицотакис, който пък бил казал, как имало слотове в Гърция… , а тук аргумента е, няма да ги вземем, защото няма слотове за разтоварване… И аз да Ви кажа честно, в цялата тази ситуация, дори аз самата се обърквам, кой е крив, кой е прав.

Andrey Kovatchev

– Андрей Ковачев: Ама няма какво да се обърквате… ясна е геополитическата ориентация на президента Радев, ясно е, че „С Вас сме господин президент“, кой тук ни доведе до тази ситуация! Какво има да се объркваме?! Петков не си свърши работата, това политически е изключително много укоримо. Дали не и наказателно, по силата на закона укоримо, че той знаейки какво ще се случи, не го е направил – да осигури тези 7 танкера, не наполовина, а изцяло. Заедно с възможностите за разтоварване в Ревитуса или в Турция.

Има възможност ние да се откъснем най-накрая, не само от „Газпром“… защо забравяме „Лукойл“? Между другото в руския бюджет по-голямата част от парите, които влизат са от петрол. Както от „Газпром“, така и от „Лукойл“, те отиват директно за финансиране на войната в Украйна! Който започне да говори в България, „ама тука не трябва да сме идеологически украсени, тука трябва да гледаме практически“, това със сигурност работи в полза на „Газпром“.

Ние от ГЕРБ, Борисов, многократно сме го казвали, че искаме всеки, който заявява своята евроатлантическа ориентация и иска България да сме независими, от доставките на газ и петрол от Русия. Да седнем на масата и да го решим веднъж завинаги този проблем!

Имаме инфраструктура, имаме интерконектори, имаме и резервиран от правителството на ГЕРБ капацитет за половин милиард куб. метра газ в Александруполис, който терминал 20% е собственост на България, закупен също от кабинета Борисов и ще бъде готов до края на годината, където можем да резервираме още капацитет.

Има възможност да се направят дългосрочни договори, ама не с „Газпром“! Дългосрочни договори с доставчици на втечнен газ, както и с доставчици на тръбен газ от Азербайджан, разбира се с увеличения капацитет, който ще получим от тях и с възможности за дългосрочни договори, не само за 7… за 15 танкера. Да имаме дългосрочна сигурност на доставките на газ, а също така и на петрол.