Alexander Yordanov

Българският евродепутат от СДС/ЕНП Александър Йорданов стартира българския дебат по Конференцията за бъдещето на Европа и гражданското общество в Пловдив.


В галерия „Тракарт“ се събраха над 50 участници, сред които бившият здравен министър Илко Семерджиев, политологът Антоний Гълъбов, Антоанета Христова – политически психолог, кандидат-депутатите за област Пловдив и община Хасково от коалиция „ГЕРБ-СДС“ Йордан Кръстанов и Стефан Димитров, председателят на СДС Пловдив Тони Симидчиева и други.

Александър Йорданов поясни, че идеята за дебата за бъдещето на Европа е дошла за първи път от френския президент Еманюел Макрон през 2019 г., но на практика тя се утвърждава като европейска инициатива от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като е приета и от Европейския парламент и от Съвета на Европа.Alexander Yordanov

Конференцията за бъдещето на Европа представлява поредица от дебати и дискусии, инициирани от гражданите, които ще дадат възможност на хората от цяла Европа да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на нашето общо бъдеще. Инициативата ще продължи до пролетта на 2022 г., след което всички препоръки ще бъдат обобщени и ще намерят отражение в конкретни бъдещи реформи в различни сфери – икономика, екология, цифровизация, образование, здравеопазване, миграция и други.

Гражданите от 27-те държави могат да участват активно в Конференцията чрез създадената интерактивна платформа, чрез която да изпратят своята визия за бъдещето на ЕС.

В пленарната сесия на Конференцията, проведена през юни 2021 г. в Европейския парламент участваха 108 представители на ЕП, 54 на Съвета на Европа, 3-ма на Европейската комисия, 108 представители на всички парламенти на държавите членки, както и участници от граждански организации, синдикати и други, съобщи Александър Йорданов.

С видеообръщение българският комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел призова българите и особено младите хора да се включат активно в дискусията кои са ценностите, които ни обединяват.Alexander Yordanov

Президентът Петър Стоянов (1997-2001 г.) също поздрави задочно участниците и сподели, че е впечатлен от темата за бъдещето на Европа. Той заяви убедено, че пред България въпросът „Брюксел или Москва?“ не съществува и че влизането на страната ни в Евросъюза е най-доброто решение, което държавата ни е взимала някога.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел – български участник в Пленарната сесия на Конференцията, също призова във видео българите да си отговорят на въпроса каква Европа искат и да предложат перспективи.

 

Alexander Yordanov

В представянето на Конференцията участие взе и българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов, който поясни, че европейските граждани вече имат своето участие във формирането на европейските политики чрез граждански инициативи, петиции и европейския омбудсман.