Emil Radev
Емил Радев - ГЕРБ/ЕНП

Корупция има в целия Европейски съюз и трябва да се вземат сериозни мерки за справянето с този проблем.

Това каза в предаването „Позиция” на Радио Варна евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Проблемът наистина е сериозен, защото усещането на корупция в отделните страни на Европейския съюз е много високо, каза евродепутатът и уточни:

„99 процента от гърците имат усещане за корупция. В Италия е 98%, в някои от прибалтийските държави този процент е над 90. В България усещане за корупция имат 76% от населението. В същото време последният доклад на ЕК по този проблем е от 2014 година. Резултатите от него бяха толкова стряскащи, че следващи доклади не последваха.“

  • На 3 декември в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред ще се проведе изслушване, което е по инициатива на Емил Радев. Целта на това изслушване е да бъде създадена Общоевропейска стратегия за борба с корупцията, за който Европейския парламент настоява от години.

Избирането на българския еврокомисар Мария Габриел за вицепрезидент на Европейската народна партия, Емил Радев определи „като успех за страната ни“. Той подчерта, че:

Избирането на Мария Габриел за първи вицепрезидент е много висока оценка за работата й.

Тя получи най-много гласове при вота в сравнение с останалите 10 заместници на Доналд Туск.


Чуйте какво още каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП, след конгреса на ЕНП в Загреб -#EPPZagreb, по актуалните теми за България, света и Европа.

Цялото интервю: