Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и отговарящ за Западните Балкани, в интервю за МИА заяви, че за ЕНП е неразбираемо решението на ВМРО-ДПМНЕ да изключи депутатите, които са гласували „ЗА“ споразумението от Преспа. 

 

Andrey Kovatchev„Това е странно за нас. Винаги сме подкрепяли европейското бъдеще на Македония, искаме да започне преговори с ЕС и това беше единственият начин да се случи. Ние не можем да приемем да бъдат наказани хора, които дават на страната възможност да продължи напред по европейския път и да не бъде блокирана, както беше през последните 10-11 години – казва Ковачев

– Какво правят тези, които смятат, че промените не трябва да се гласуват? Каква е тази алтернатива на бъдещето на Македония? Да сключите ново споразумение с Гърция? Това ли е алтернативата, след 30 години невъзможност да се сключи договор, сега този шанс да се изпусне? Мисля, че трябва да се приложи договорът, а онези, които са против, трябва ясно и точно да отговорят на въпроса за алтернативата. Но не с комични отговори като „ще направим ново споразумение с Гърция“. Съжалявам, но познавайки гръцката политическа дейност през последните 30 години, тези хора трябва да си зададат въпроса: с кой точно в Гърция ще направят такъв нов договор?“.

Според Ковачев постигането на по-добра сделка с „Нова демокрация“ е „абсолютно нереалистично“.

„Водих няколко разговора с Мицотакис и от тези разговори, а също и от такива с колеги от „Нова демокрация“, смятам, че това е научна фантастика, нереално.“

Евродепутатът добави, че ако не се гласува Преспанският договор, никой не трябва да се надява, че Брюксел или Вашингтон ще оказват натиск върху Атина в бъдеще.

„На предстоящия конгрес на Европейската народна партия, който ще се проведе в Хелзинки на 7 и 8 ноември, ще се повторят същите призиви към ВМРО ДПМНЕ – че ЕНП подкрепя Преспанския Договор и европейското бъдеще на Македония“, каза Ковачев.

На предстоящия конгрес в Хелзинки европейските народни партии ще изберат кандидат за председател на Европейската комисия. Опциите са Манфред Вебер и финландецът Александър Стуб. Българските членове принципно ще застанат зад германеца. Ковачев изтъкна, че ГЕРБ работи от много години с ХСС на Бавария и че са получавали голяма подкрепа от баварците „в създаването на партията и на други структури“.

Той подчерта „прекрасното сътрудничество“ с Манфред Вебер. Нарече и Стуб „приятел“ на ГЕРБ, но уточни, че от партията по принцип подкрепят Вебер.