Andrey Novakov and Mariya Gabriel #EPPZagreb
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и българският еврокомисар и зам.- председател на ЕНП – Мария Габриел, по време на Конгреса на ЕНП в Загреб - #EPPZagreb, минути след избирането на г-жа Габриел за първи вицепрезидент на Европейската народна партия.

„В Брюксел значи много, когато един еврокомисар е получил толкова много доверие и на практика е най-популярният зам.-председател на Европейската народна партия. Преди това да е личен успех за Габриел, да е успех за ГЕРБ, това трябва да е нещо, което всеки българин би трябвало да отчете като позитив“.

Това каза пред БНР евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по повод избора на Мария Габриел за зам.-председател на ЕНП.

Според него това ще помогне и на страната ни, тъй като Габриел ще има ексклузивен достъп до председателя:

„В Европейската комисия се гледа с друго око на такива хора, които са спечелили такова доверие“.

В предаването „Преди всички“ Новаков призна, че в ЕНП са необходими промени:

„Трябва да си върнем подкрепата на лоялни гласоподаватели, които сега гласуват или за зелените, или за либералите. Трябват ни послания, които да стигат до хората“.

Като едно от големите предизвикателства пред председателя на ЕНП Доналд Туск българският евродепутат посочи обмисляното изключване на партията на унгарския премиер Виктор Орбан:

„Партия ФИДЕС има значително присъствие сред нашите депутати. Трябва да има сериозен и откровен разговор с премиера Орбан и с колегите в ЕП. Все още нищо не е приключено. Факт е обаче, че не бяха представени в Загреб“.

Преди Коледа е разумно новата ЕК да влезе в офисите си, прогнозира Андрей Новаков.


Цялото интервюто с българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. можете да чуете в звуковия файл: