Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент,зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ) за Евранет Плюс - БНР

Многогодишната финансова рамка след 2020 година е една от важните дискусионни теми, които съвпадат с Българското председателство на Съвета на ЕС.

Очаква се през месец май Европейската комисия да представи официално своето предложение.

Българският евродепутат е докладчик за Групата на Европейската народна партия в тази парламентарна комисия по най-важния стратегически документ на Европейския съюз.


Andrey Kovatchev

Комисията по околна среда и обществено здраве на Европейския парламент подкрепи предложения на Андрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП за дългосрочния бюджет на ЕС

На свое заседание Комисията по околна среда и обществено здраве на Европейския парламент подкрепи предложенията на Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, които касаят сферите на здравеопазване и околна среда. След гласуването българският евродепутат подчерта, че според Евробарометър– повече от 80% от европейските граждани очакват от ЕС в областта на здравеопазването да има повече европейски ангажимент.

 

 


 

А тук има проблем, защото в бюджета на ЕС няма достатъчно средства за здравеопазване. Аз в комисията по здравеопазване предложих да се увеличат средствата за тази политика и това беше прието, обясни Андрей Ковачев..

Основният въпрос тук е – как на европейско ниво да се подпомогне достъпа до качествено здравеопазване, което отговаря на последните научни постижения.

Това са в сфери като профилактиката, обмяна на добри практики,взаимодействието с националните доставчици на здравни услуги. Тук виждам ролята на ЕС, обясни Андрей Ковачев.

Българският евродепутат смята, че това ще има голям ефект и за България.

Желанието на ЕК и ЕП е да има уеднаквяване на стандартите по сертифицирането на иновативни техники и медикаменти в сферата на здравеопазването и профилактиката на обществено значими заболявания. Много важно е дългосрочната финансова рамка да продължи да подкрепя борбата със здравните неравенства, които подкопават социалното сближаване и процеса на европейска интеграция. Здравните неравенства са изключително голям проблем в ЕС, те са и повод за миграция – както на пациенти, така и на медицински персонал.

Андрей Ковачев настоява и за ускоряване прилагането на Парижкото споразумение.

За тази цел също трябва да се предвиди необходимия финансов инструмент. Инвестициите в околната среда дават резултати и за България те са много важни.

Българският евродепутат от ГЕРБ призовава за приключване на законодателния процес за приемане на следващата МФР преди изборите за Европейски парламент през 2019 година, за да се осигури достатъчно време за преговорите по секторното законодателство на ЕС и за да се избегнат забавяния при изпълнението на новите програми.


Чуйте в аудио файла целия коментар за Многогодишната финансова рамка (МФР) след 2020 година на ЕС, на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев, който е докладчик за Групата на Европейската народна партия в тази парламентарна комисия по най-важния стратегически документ на Европейския съюз.