Asim Aemov
Асим Адемов ГЕРБ/ЕНП

 

Господин Адемов,  благодаря Ви, че приехте поканата да застанете пред многобройните читатели на Топ Преса, при това в епицентъра на все по-разгаряща се предизборна кампания. Именно за това в началото ще Ви помоля да дадете реалната Ваша оценка за качеството на самата кампания и прогнозата Ви за нейното развитие?

Аз също искрено благодаря на вашата медия, че за пореден път ми давате възможност да споделя своите виждания с многобройната ви читателска маса. Вие се справяте много добре с основната задача, която стои пред всяка медия, а именно да дава различните гледни точки, за да може читателите  да получават разнообразна информация.

Кампанията е някъде около средата си и вече се очертаха основните послания на претендиращите за победа политически сили. Моята партия ГЕРБ заложи за пореден път на позитивната кампания, с ясни послания за времето след приключване на изборите. Ние  прекалено добре знаем какво е състоянието на страната ни след управлението на служебните правителства и особено след управлението на кабинета на Кирил Петков.  Затова нашата партия е много внимателна с посланията си и не желаем да обещаваме повече от това, което може да се направи в тази тежка за страната ни ситуация.

За разлика от нас, нашите основни опоненти от коалицията ПП и ДБ продължават да водят от една страна кална, мръсна кампания, а от друга бих казал и безотговорна спрямо избирателите. След всички безобразия, които свършиха за краткото си време във властта и всички кризи, които нароиха, те продължават да раздават на хората розовите си приказки и мечти. И ни обещават, че “има как”.  Ама, разбира се, че има как да продължат този батак, има как да повишат инфлацията, която в България е два пъти по-висока, отколкото в Европа, има как да намерят още и още посредници, с които да си правят далаверите. Има как и да измислят още и още простотии като тази в Благоевград с пистолета насочен към нашия лидер. Това не е нормално, нека има състезание между партиите, но не и с такива просташки изпълнения. Нали след изборите партиите трябва все пак да си говорят, за да намерят изход от ситуацията.  Докога ще изпъваме нервите на хората, правейки избори след избори?

Предизвикателствата пред  Вашата партия ГЕРБ са изключително сериозни. Наблюдаваме буквално саблени удари срещу фактори в партията в това число и Вашият лидер. Ще успеете ли въпреки калните номера да постигнете очакваните резултати?

Предизвикателствата пред ГЕРБ са сериозни и ние като сериозна партия много добре осъзнаваме този факт. Вече стана въпрос за саблените, кални удари срещу лидера ни, за недоказаните лъжи срещу партията ни. Аз се надявам хората да са забелязали, че ние не слизаме на такова ниво. Положението е твърде сериозно, за да занимаваме хората с несериозни и недостойни действия един срещу друг. Аз съм убеден, че отново ще сме първа политическа сила, точно защото се държим уважително към хората, към опонентите и ясно, откровено говорим за тежката ситуация и начините да се справим с проблемите. Сигурен съм, че на фона на проваленото правителство на ПП и ДБ, заедно с БСП и ИТН, и всички сполетели ни кризи, заради некомпетентното им управление, хората ще си спомнят, че по време на ГЕРБ имахме спокойствие и сигурност за днешния ден и предвидимост за утрешния. Ние знаем какво трябва да се направи, имаме и компетентни кадри, с които отново да бъдем онази стабилна и спокойна България, която беше по наше време.

Своеобразно освен действащ евродепутат Вие се превърнахте и в едно от политическите остриета на ГЕРБ. Напълно безпощадно и директно громите опозицията с аргументирани остри думи. Нашите наблюдения показват обаче, че във Вашата партия повечето и фактори са по-обрани в изказа си. На какво се дължи тази тяхна пасивност според Вас?

Всеки има своя стил, начин на изразяване и това е напълно нормално и разбираемо. И не мисля, че това е пасивност от страна на моите колеги, приятели съпартийци. Моят характер е такъв, аз казвам ясно и категорично какво мисля. Но се старая винаги да се опирам на факти, да оборвам лъжите, без обаче да обиждам и нагрубявам. Обичам и споровете с опонентите ми, стига да се отнасяме уважително един към друг. Не държа всеки да е съгласен с мен и да споделя това, което защитавам. Уважавам  мнението на опонентите ми, защото те имат право на това и не сме длъжни всички да мислим идентично. Но смятам, че отношенията между хората много се изостриха, има дълбока пропаст, създадена от някои политически партии и лидери. Всички ние трябва да положим огромни усилия, за да спрем тази омраза, агресия и непоносимост към другия, с когото не сме съгласни.

 Ще прехвърля този наш разговор от българският политически епицентър в европейският. Прави ми впечатление все по-настъпващата неолиберална вълна в управлението на страните от ЕС в това число и Европейският парламент. Моля, извадете истината от кухнята. Не е ли застрашително неолибералните идеи да изместят националното самосъзнание, традиции…?

Това е и една много болна тема за мен. Ние, евродепутатите от ГЕРБ/СДС, сме членове на най-голямата политическа група в Европейския парламент Европейската народна партия. Най-голямата, но недостатъчно голяма, за да взима самостоятелни решения. Което принципно не е много лошо, защото едноличното взимане на решения е нож с две остриета. Това, което не ми харесва, е именно тази ляво-социалистическо-либерално-зелена вълна, която много често оформя мнозинство и налага решения, които често са много, много спорни. Нямам нищо против зелената сделка, но съм скептичен за начините и пътищата за достигането на целите й. Тази ляво-зелена-либерална коалиция си поставя твърде оптимистични цели и прекалено бързо иска да ги постигне, но без да се съобразява със страничните ефекти, без да се съобразяват с ефекта на въздействието. Отмятаме едно, заличаваме друго, махаме трето, но често без да сме създали или намерили подходяща алтернатива. Такива примери има безброй и в сферата на земеделието, на промишлеността, в сферата на енергетиката. Това от своя страна създава напрежение в различни сектори в различните страни членки и даваме основание за антиевропейското говорене и антиевропейските настроения. Понякога навлизаме в територии, в които, според мен, нямаме работа и създаваме проблеми, от които ще се възползват страни извън ЕС. Така както аз разбирам идеята на тази ляво-либерално-зелено течение е да превърнат Европа в едно идеално място, с едни идеални хора, които имат идеални взаимоотношения, ядат идеално чиста, биологична храна. Звучи прекрасно, но не ми се струва реалистично. Надявам се тази вълна да отшуми, в Европа да има повече правителства от семейството на ЕНП, за да надделее здравия разум и постигането на зелените цели да е по-прагматично, по-научно обосновано и много по-добре обяснено и аргументирано пред хората.

Ще засегна и друг ресор от Вашата работа, а това е именно в организирането, консултирането и градежа на партийните структури на ПП ГЕРБ, при това не само в Югозападна България. Моля, споделете Вашата оценка за работата им по места и основно коментара Ви за работата на структурите в нашият край?

Не случайно когато се говори за различни успешни партии, те се сравняват с добре смазана машина. Но всяка една машина, колкото и добре да е смазан и работеща, има нужда от поддръжка, от ремонти, от смяна на някои износени части. Което с пълна сила важи и за партиите, вкл. и за нашата партия ГЕРБ. Структурите на партията ни в област Благоевград работят изключително добре, в добър синхрон и не случайно на всички парламентарни избори сме в тройката на постигналите най-добри резултати в страната. Но това не означава, че понякога не се налагат ремонти, поддръжка на партийната машина. Някой се уморява, друг се поизносва, трети не издържа на темпото, но тези процеси стават разумно, осъзнато и не предизвикват сътресения, защото в повечето случаи става въпрос за хора, които са отдадени на каузата на ГЕРБ и приемат нещата спокойно и с разбиране.

Мисля, че засегнахме широк спектър от Вашата работа и може би се получи не толкова интервю,  а един политически анализ. Ето защо смятам, че на неговият финал най-полезно е да Ви задам въпроса какви са Вашите очаквания, Вашата прогноза. Какво ще се случи с България след 2-ри април?

 

Очаквам хората силно да пожелаят да живеят в една спокойна, стабилна, предвидима България! Asim AdemovОчаквам все повече хора да осъзнаят пагубните последици от неудачния експеримент, гръмко наречен Промяна и да сложим край на този експеримент. Много е опасно, когато хора без опит, без експертиза си правят опити с управлението на държавата и нанасят такива беди на хората.

Очаквам твърдо коалицията ГЕРБ/СДС да е първа на изборите и да съставят правителство, което да спре инфлацията, да стабилизира икономиката и да върне сигурността и стабилността в България!