Alexander Yordanov
Моделът „Радев“ цели крайна дестабилизация и несигурност. Това каза българският евродепутат от СДС/ЕНП Александър Йорданов на проведената кръгла маса „Каузите на СДС като част от европейската десница-ЕНП. От НАТО и ЕС-към Еврозоната и Шенген“, проведена в зала „София“ на Гранд-хотел „София“.

 

Днес СДС е политическата сила, която е част от дясната евроатлантическа политика у нас и се опитва да решава, а не да създава проблеми на България, заяви Йорданов.

„Аз благодаря на нашите народни представители, че те са тези, които проявяват човещина, разбирателство, дух на сътрудничество, толерантност в парламента. Това е европейски тип депутати. Защото балканските ги гледаме тук и е голям цирк. И затова трябва да продължим да отстояваме своите каузи, въпреки провалите, до които доведоха през последните 2 г. страната някои дестабилизационни проекти, които се подвизават от известно време и като партии. Ние трябва да продължим да бъдем непримирима опозиция на недемократичния модел „Радев“, който се изразява в скрита зад служебни правителства неконституционна изпълнителна президентска власт“.

„Ние днес имаме прехвърляне на изпълнителна власт в ръцете на президента без той да е упълномощен от Конституцията за това, обясни евродепутатът. Този модел роди редица куриозни партии, като например тази „Изправи се. Мутри вън“. В Европа ни се смеят, те не могат да преведат какво точно означава тази партия и те дадоха един изключително вреден тласък на гибелния за страната ни популизъм“.

Alexander YordanovМоделът „Радев“ цели крайна дестабилизация, хаос и несигурност и ни превръща в слаба точка на европейското единство и сигурност, категоричен е Йорданов.

„Именно този модел ни отдалече от членството в Шенген, и от еврозоната. За съжаление опитът, който направихме с активното участие на СДС да имаме нов президент на страната пропадна, след като членове и симпатизанти на партии като ИТН, ПП и за най-голям наш демократичен срам ДБ, гласуваха на президентските избори за Румен Радев. Днес се намираме в ситуация на една трайна бeзизходица.“

Важно е, че СДС премина през много препятствия, но те не променят истината, че историческата промяна в България бе възможна благодарение на СДС, в заключение каза  Йорданов.

Alexander Yordanov