“Полицейският произвол над българските граждани по време на изборите в България, координиран от министър Бойко Рашков, е срам и позор за страна членка на ЕС”.


Това заяви по време на дебат от трибуната на ЕП в Страсбург българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов.

“На 14 и 21 ноември в България имаше избори едновременно за президент и парламент. В предизборната кампания станахме свидетели на невиждан полицейски произвол, отправен от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков”, алармира евродепутатът.

“По предлог, че има контролиран вот въоръжена жандармерия нахлу в домовете на роми и други граждани, които бяха привиквани и заплашвани в полицейските управления да дават обяснения за коя партия ще гласуват”, добави той.

“Като резултат от този полицейски произвол, координиран от министър Рашков, на изборите в България имаше рекордно нисък процент гласували хора. Този полицейски произвол над българските граждани е срам и позор за страна членка на ЕС и настоявам да обърнете внимание на действията на министър Рашков, за да се вземат мерки това да не се случва повече”, обърна се към колегите си от Европейския парламент Асим Адемов.

“Поради ковид-мерките в залата не присъстваха много депутати, но в групата на ЕНП, която е най-голямата в Европейския парламент, сме запознали всички колеги с изстъпленията на Рашков преди и по време на изборите”, каза за “Труд” от Страсбург Асим Адемов.

Според него те щели да реагират скоро, а еврокомисарката по миграция и вътрешни работи Илва Йохансон си е водела подробни записки по време на изказването му. Адемов уточни, че изказванията от трибуната на Европарламента са максимум две минути.