Eva Maydell and Michel Barnier
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП по време на конференцията „Подгответе се за Брекзит – последствия за европейския бизнес”, с участието на Мишел Барние, главния преговарящ на ЕС за напускането на Великобритания.

„Брекзит изправи не само България, но и целия Европейски съюз пред една безпрецедентна ситуация, в която спекулации и страх от неизвестното лесно могат да заменят конструктивните разговори. Близо 30% от българските компании очакват негативи от Брекзит и за мен е важно българският бизнес да се срещне с преговарящия екип и да е защитен след напускането на Обединеното кралство.”

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на конференция на високо ниво посветена на ефектите от Брекзит върху бизнеса с участието на Мишел Барние, главния преговарящ на ЕС за напускането на Великобритания.

По време на събитието се обсъдиха въпроси за бъдещите бизнес отношенията между европейски, в т.ч. и български фирми, и британските им партньори,  както и прогнози за адмнистративна тежест за предриятията и разходи за адаптиране на бизнес стратегиите  към новата реалност след Брекзит.

“Вярвам, че когато сме заедно, сме по-силни, само така ще останем сред водещите икономики. Бъдещето на Европа е много по-важно от Брекзит. ЕС трябва да работи за по-добра сигурност икономическа и обществена.”, зави главният преговарящ за ЕС Мишел Барние.

За пръв път представители на браншови организации и неправителствен сектор имаха възможността да отправят конкретни въпроси и представят гледните си точки пред главния преговарящ на ЕС за напускането на Великобритания Мишел Барние.

„Осведомеността на българските бизнеси относно хода на преговорите ще намали рисковете от загуба на конкурентоспособност и ще им помогне за по-доброто управление на ресурси и планиране на инвестиции и ще ги подготви за след Брекзит. Срещи, като тази, са от са от изключителна важност за прозрачността на преговорите и обществения диалог, който е необходим по темата  и аз призовавам за повече такива инициативи.”, добави Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП.

Eva Maydell and Michel Barnier

 Конференцията „Подгответе се за Брекзит – последствия за европейския бизнес” се проведе в четвъртък, 26 април 2018 г., в Представителството на ЕК в България и бе организирана от Европейското международно движение, чийто председател е Ева Майдел, в партньорство с Камарата на индустриалците и работодателите в България.