Andrey Novakov
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП

Несправедлив е моментът, избран за прокарване на толкова спорен законопроект като пакета „Мобилност“. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

Той изрази надежда, че все още има някаква минимална възможност да се повлияе на взетото от Съвета на ЕС решение за одобрение на оспорвания пакет „Мобилност“.

Andrey Novakov
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП

„Можеше да се избере много по-подходящ момент, в който физически можем да присъстваме там и не сме ангажирани с това да спасяваме държавите си, институциите си, въобще общественото устройство, което сме създали, заради най-голямата пандемия от последните 100 години, която ни е връхлитала. Можеше да има по-добър момент, в който да можем да се видим очи в очи в пленарна зала, за да изведем нашите аргументи и доводи. В момент, в който не можем да намерим политическа амбиция, желание и воля да се обединим около бюджет на ЕС след 2021 година, в който едва се намери начин да се прокарат зелени коридори през Европа за тировете, изведнъж намираме амбиция за пакет „Мобилност“, който разделя Европейския съюз последните четири години. Не считам, че беше справедливо, но въпреки това имаме идея как да действаме. Дори процедурата, която са избрали – гласуването да бъде дистанционно, дава някаква възможност, макар и ограничена. Ще се опитаме да го забавим до отмяна на извънредното положение и да можем да отидем на работа“, допълни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП, който е и председател на Управителния съвет на европейската ЖП асоциация „Железопътен форум Европа“ (Rail Forum Europe).

Според Андрей Новаков вчерашното решение още веднъж показва, че водената до момента борба е била неравна.