Emil Radev
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев участва в дискусиите по време на националната научна конференция "Правото и бизнесът в съвременното общество".

В момента се работи по нова директива за хармонизация на производствата по несъстоятелност на фирмите в ЕС, каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

По думите му причината е, че в отделните държави членки правилата са много различни. Някъде такова производство приключва за 6 месеца, в други страни продължават по 7-8 години, обясни Радев.

Той допълни, че има сериозни разлики и във възвращаемостта на дълговете. Всичко това изисква хармонизиране на процедурите, за да се чувстват сигурни инвеститорите, които са готови да вложат пари в друга държава членка, допълни Радев. По думите му на компаниите е нужна правна сигурност, за да знаят, че в случай на фалит ще могат да си възвърнат по-голямата част от това, което са вложили, при това по ясни, прозрачни и бързи процедури.

Българският евродепутат е докладчик по новата Директива за хармонизация на производствата по несъстоятелност в ЕС и увери, че ще се работи в бързи темпове, особено като се има предвид, че над 20 процента от тези случаи имат трансграничен елемент. Когато има чуждестранни кредитори, или трябва да се събира имущество в друга държава членка, новата Директива би била от голяма полза, като тя ще подобри целия инвестиционен климат в ЕС, каза Радев. Той подчерта още, че когато всичко е предвидимо, освен инвеститорите, ще бъдат спокойни и кредиторите, данъчните служби, включително работниците и служителите във фирмите. Евродепутатът коментира още, че Директивата трябва да обърне внимание и на разходите за този тип дела, тъй като те са различни в отделните държави.

Евродепутатът припомни, че страната ни все още не е приела закон за личния фалит, въпреки че има такава европейска директива. Страната ни изтърва всички срокове за хармонизиране на законодателството, да не говорим, че този закон беше включен и в Плана за възстановяване и устойчивост, коментира Радев. Според него той трябва да стане факт възможно най-бързо, защото в ЕС единствено в България няма режим, по който да бъде обявен личен фалит, а има вечни длъжници, чиито дългове остават за децата им. Радев изрази надежда, че след настоящите избори ще бъде съставено правителство и такъв закон ще бъде приет, защото той касае не само усвояването на средствата от Плана, а и за да се даде изход на близо 600 000 български семейства, които не могат да изплатят дълговете си и нямат шанс за нов рестарт в живота.

ℹ️ Във Варна в петък, 18 октомври, Емил Радев участва в дискусиите по време на националната научна конференция „Правото и бизнесът в съвременното общество“. Организатор на форума бе катедра „Правни науки“ към Икономическия университет в крайморския град. Във фокуса на конференцията бяха развитието на  частното и публичното право за усъвършенстването на бизнеса и влиянието на дигитализацията върху обществените отношения. Сред участниците бяха областният управител на Варна проф. Андрияна Андреева, Илин Димитров, секретар на президента по образование, култура и туризъм, председателят на Апелативния съд във Варна Ванухи Аракелян, юристи, представители на неправителствени организации и на академичните среди. Гост на събитието бе и Джон Хенли, федерален прокурор от Департамента по правосъдие на САЩ и регионален юридически съветник за борба с корупцията за Централна Европа.