Emil Radev
Емил Радев ГЕРБ/ЕНП за Евранет Плюс - БНР

Европейския парламент обсъжда доклад по собствена инициатива относно политиките и регулацията в областта на законната миграция в Европейския съюз. По последни демографски тенденции хората на възраст по-голяма от 65 години се предвижда да бъдат около 1/3 от населението на ЕС до 2050 г. А населението в трудоспособна възраст се очаква да се свие с 18 милиона през следващото десетилетие. Това ще доведе до значителен недостиг на работна ръка от всички нива на умения. Следователно ЕС ще трябва да разшири пътищата на законна трудова миграция към Съюза, като се вземе предвид, че пазара на труда на държавите членки се различава и те са изправени пред различни видове на недостиг на трудова ръка и предизвикателства.

Към момента голяма част от медиците, медицинските работници, както и персонала в сектора на услугите са предимно мигранти от трети страни.

Emil Radev
Емил Радев ГЕРБ/ЕНП

„Комбинацията от различни правила и разпоредби прави рамката на ЕС доста неясна и непривлекателна, както за граждани от трети държави, така и за работодателите, а и за самите държави-членки. Следователно се нуждаем от координиран и ефикасен, и доста по-хармонизиран подход към съществуващата законодателна смесица от закони в различните държави-членки. Отново ЕП призова Комисията да предостави цялостен пакет от предложения и за намаляване на бюрокрацията, и за постигане на по-нататъшна хармонизация в рамките на трудовата миграция, както и допълнителни мерки за по-нататъшно предотвратяване на трудовата експлоатация. Докладът на ЕП предлага и създаването на фонд в целия ЕС за легално мигриращи работници, както и платформа, която ще съчетава профилите на кандидатите с нуждите на базираните в Съюза индустрии. Това ще позволи на държавите-членки да преодолеят недостига на работна ръка.“, каза българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

Сред високо квалифицираните мигранти в ЕС най-често срещаната форма на професия е чистач или домашен помощник, докато 62% от фирмите за компютърно програмиране и 43% от строителните компании отчитат недостиг на работна ръка.

Емил Радев разясни и останалите нови предложения:

„Нови визи за многократно влизане в целия ЕС за самостоятелно заетите лица. По настоящем миграционните закони на Съюза се фокусират върху привличането на служители по срочни трудови договори и въпреки, че съществуват национални схеми малцина са успели по тези схеми. Предложените сега мерки биха помогнали и в борбата с експлоатацията на сезонните работници, чийто разрешителни няма да бъдат обвързани с един работодател. Те ще имат три месеца, за да намерят алтернативна работа сред като напуснат настоящата си работа преди да им бъде отнето разрешителното.“


ℹ Чуйте повече в звуковия файл ⬇