Честно казано не съм доволен от решението на Съвета на лидерите на ЕС вчера, относно санкциите . Защото, няма конкретика, остават отново много отворени въпроси.


Така коментира в студиото на БТВ, новите санкции срещу Русия взети вчера вечерта на Съвета на лидерите на ЕС, българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП – ръководител на българската делегация и заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент д-р Андрей Ковачев

„Явно има страни-членки, които смятат, че трябва да се остави някакъв канал за диалог все още. За деескалация, за натиск върху Путин да преустанови агресията и да се върне назад. Но аз честно казано не съм доволен от решението на Съвета на лидерите на ЕС вчера. Защото, няма конкретика, остават отново много отворени въпроси: Какво означават тези санкции в конкретика, когато се говори за енергетика? Какво означава това? Дали става въпрос за прекратяване също и на доставките на газ и петрол?  Защо и какви са притесненията на Германия и Италия по отношение на изключването на Руската федерация от финансовата система SWIFT? Дали отново ние поставяме нашите бизнес интереси или на определени компании, било то …, да не казвам имената на компаниите, защото всички ги знаем кои са основните компании, които работят там – в Руската федерация?“

Водещ:  Вие казахте г-н Ковачев, не сте доволни от липсата на категоричност в решението на Съвета… Какво се очаква, че категоричността на ЕС ще спре достъпа на Руската федерация и ще спре въобще военния апарат в момент, в който те вече са го впрегнали?

Андрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: „Смятам, че нашата задача – на запада е да намалим възможно най-много, финансовите потоци към военнопромишления комплекс на Руската федерация. И няма как ние – ЕС, да имаме нормални търговски отношения с Руската федерация, в момент, когато тя води агресивна война срещу своя съсед Украйна – суверенна държава Украйна!

Затова и Европейската народна партия (ЕНП) призова вчера, да бъде активирана и санкцията за изключване на Руската федерация, на руските банки от международната финансовата система за преводи SWIFT.

Това не се случи, явно се очаква на следващ етап, ако има повече ескалация… Но каква повече ескалация?! Имаме война!  Няма как да говорим тук с други неща, че е нещо друго, или някаква ограничена операция! Тук според мен трябва да кажем и нещо много важно.

Протестиращите смели руски граждани в много градове на Русия. Те протестират срещу войната! Въпреки репресиите, въпреки над 700-те души, които до вчера бяха арестувани, трябва да отдадем заслуженото и да подкрепим руските граждани, които протестират срещу управлението на Путин или това ужасяващо негово решение, да започне военни действия срещу Украйна!

Демократична Русия заслужава нашата подкрепа. Знаем какво се случи с Навални, той е и лауреат на наградата „Сахаров“ на Европейския парламент, това е Русия, която трябва да бъде подкрепена!“

Водещ: Г-н Ковачев, припомняме си събитията в Крим и Донбас през  2014 г., когато милион и половина украинци се преместиха навътре страната, а 300 000 получиха визи за други държави. Към кои държави според Вас ще се насочат най-много украинци сега?

 

Андрей Ковачев: Да кажем, когато Руската федерация започна война срещу Украйна още 2014 г.! Тя не е започнала отсега тази война.

Вчера имаше извънредно заседание на Комисията по външна политика и отбрана на ЕП и представителите на всички политически партии изразиха солидарност и готовност, да приемат хората от Украйна, които желаят да я напуснат.

Ние, като българска държава трябва да сме готови, тези българи, които са от нашите общности в Украйна, да бъдат приети в България и да им се осигури възможност да останат в нашата страна! Дотогава, докогато те желаят, или докогато ситуацията в Украйна се нормализира и, ако искат да се върнат по родните си места, разбира се.

Изключително тежка ситуация и тук, абсолютно категорично е ясно кой е виновен за тази ситуация – това е президента Путин и ръководството на Руската федерация в момента!