Това, което виждаме е, че имаме шанс за промяната на позицията на Нидерландия, за жалост не мога да кажа същото за Австрия. Това колко несправедливо е да продължаваме да бъдем извън Шенгенското пространство…, въобще няма какво да да го обсъждаме. Отдавна трябваше да сме в Шенген, на България ѝ се полага!
Болно ми е, когато чувам мои румънски колеги да казват, „че България им тежи, че не ги приемат заради нас, че ние им забавяме европейското развитие…“ и за жалост имаше период, в който давахме повод такива приказки да се говорят. Мисля, че този период вече е зад гърба ни.
Липсата на редовно правителство бе сред причините да не напредваме към Шенген и еврозоната. Това беше хигиенен фактор – България да има редовен кабинет, за да градим нагоре.
Това е и една от причините да имаме редовно правителство, с толкова много компромиси и на такава висока цена, България да покаже лице пред Брюксел.
И мисля, че имаме шанс, особено, ако продължим всички заедно да работим като един.

Това каза за „Твоят ден“ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

Новаков разкри, че част от средствата по ПВУ ще бъдат загубени.

Andrey Novakov„Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) е една от малкото теми, която е в състояние да ми докара депресия. Нещо готово, сервирано ни, което ние не съумяхме да вземем и сме на път да загубим безвъзвратно много средства.
При готов разписан план, комуникиран с европейските институции и широко публично обсъждан, поне 4-5 пъти за две години, благодарение на Томислав Дончев, вместо да го внесем, решиха да го преработват. След преработването от ЕК ни го върнаха със страници забележки, а сега обсъждаме как да заменим 50% от източниците си за електричество за толкова кратко време и губим средства.
Трябва да успеем да обясним, че не можем да заменим мините си за толкова кратко време“, обясни той.

Андрей Новаков бе категоричен, че Мария Габриел е точният човек, който да комуникира интереса на България в Европа!

Andrey Novakov„По отношение на външната ни политика и комуникацията ни с Европейската комисия съм спокоен, защото за нея отговаря вицепремиера г-жа Мария Габриел, а тя много добре знае какво да направи. От тази гледна точка аз вярвам и съм сигурен, че всичко, което може да бъде спасено (б. р. по Плана за възстановяване и устойчивост), всяка стотинка, която може да стигне до българските общини, българските граждани, тя ще стигне, въпреки щетите, които със сигурност ще понесем.“


От своя страна евродепутатът от БСП/S&D Петър Витанов сподели, че за Шенген има критерии, които отдавна сме изпълнили.

„Не съм сигурен, че аргументите против са релевантни. Те са изцяло политически, дискриминацията се състои в това, че изпълняваме всички изисквания, но сме извън Шенген, над 180 млн. са икономическите негативи от чакането по границата, стоките се развалят. 46 000 тона са изгорелите газове годишно за висенето по границите“, подчерта той. И допълни, че предоговарянето на ПВУ е било „върхът на популизма“.


Евродепутатът от ДПС/ALDE Илхан Кючук смята, че европеизирането на българската политика минава през Шенген и еврозоната.

„Гражданите не бива вече да бъдат стигматизирани. Ако не сме сигурни, че темата с Шенген няма да получи гаранция, че няма да има вето, по-добре да не се поставя. България охранява много добре външната граница на ЕС, но определено има нужда от подсилване. Нидерландия няма да търси нови критерии, ще се съобрази с решението на ЕК. Хоризонтът на приемане е септември“, коментира той


ℹ️ Вижте във видеото цялото участие на тримата български евродепутати, от различни политически семейства, по важните теми за България; Шенген, еврозоната, Плана за възстановяване и устойчивост и още…