Andrey Kovatchev - On 23 August we remember the sorrowful legacy of communist crimes
Поклон пред паметта на всички жертви!

На днешната дата преди точно 79 години в Москва бе подписан договорът за ненападение между два тоталитарни режима, този на националсоциалистическата  „работническа“ партия на Хитлер в Германия и нейният брат-близнак комунистическата „работническа“ партия на Сталин в така наречения СССР. Договор който доведе до загубата на милиони човешки животи и който донесе неимоверни страдания на няколко поколения европейци. Втората световна война завърши с разгрома на единия от тези режими, но другият продължи да властва, със съгласието на тогавашния западен свят, над по-голямата част от Централна и Източна Европа за още няколко мрачни десетилетия, които насилствено откъснаха България и Източния блок от свободния свят.

Насилственото и изкуствено създадено разделение на Стария континент започна да се преодолява едва след падането на Берлинската стена и последвалите я демократични промени, за съжаление в България дирижирани от комунистическия режим. Щастливи сме, че нашето отечество успя да се изкопчи от лапите на тоталитаризма и да се върне в семейството на свободните и демократични европейски народи – там където върховенството на закона и зачитането на човешките права са основни ценности.

Комунистическият режим донесе страдания и разруха на страната ни, от които България все още не може да се възстанови, защото метастазите на комунизма са още около нас. Да си припомним за насилствената македонизация на българите от Пиринския край, налагана от българската комунистическа партия, да си припомним за нечовешките концентрационни лагери като Белене, Слънчев бряг, за хилядите прекършени съдби, под тоталната власт на една фалшивата идеология прокарвана от обявения със закон за престъпен комунистически режим, за съжаление без последици за носителите на този режим. Режим който донесе огромни злини на България. Десетки години по-късно дори покаяние за злокобните дела и извършените престъпления от страна на комунистите няма.

Наш дълг е да помним и да почитаме паметта на жертвите на тоталитаризма и наш дълг е да се погрижим бъдещите поколения в България и Европа да знаят истинската, а не фалшивата история на своите отечества. Тук е и мястото да поздравим МОН за новите учебни планове по история. Българските учители са призвани да предадат истината за XX век на бъдещите поколения на България и Европа.

Поклон пред паметта на всички жертви!