Andrey Kovatchev and Vladimir Urutchev
Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев и Владимир Уручев бяха домакини на конференция, посветена на проблемите с пациентската безопасност в ЕС

Андрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: Днес имах удоволствието заедно с колегите Владимир Уручев и Серджо Коферати да бъда домакин на конференция, посветена на проблемите с пациентската безопасност в ЕС. На събитието присъстваха представители на Европейската федерация на асоциациите на пациентите с болест на Крон и улцерозен колит (EFCCA) от почти всички страни-членки, включително и България.

В настоящия мандат инициираната от мен Група от евродепутати за равен достъп  до качествено здравеопазване заяви ясен политически ангажимент да настоява за вземането на мерки, за да могат всички европейски пациенти, независимо от тяхното заболяване, да получат достъп до качествено, безопасно и адекватно на техните потребности здравеопазване. Съществуващите в момента неравенства в достъпа са един от основните фактори за големите здравни неравенства между страните-членки.

Постигнахме успех с приемането от Европейската комисия на проект на стойност 250 000 евро, който трябва да ни позволи да получим картина за проблемите във всяка отделна държава на базата на ясни и обективни индикатори. Неговата реализация трябва да започне през следващите месеци и очаквам резултати да са налице догодина. Предстои ни още много работа, но вярвам, че въпреки ограничените компетенции на европейските институции, има още какво да се направи на европейско ниво, за да се подобри състоянието на здравеопазването.