Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че едностранното спиране на доставката на газ до някои клиенти в Европа е поредният опит на Русия да използва газа като инструмент за изнудване. Днес в Брюксел трябва да бъде обсъдена общата позиция на страните-членки.
„Отговорът трябва да бъде единен, не трябва да имаме разнопосочно говорене към Русия, не страните членки да договарят различни плащания. Проблемът има два аспекта – геополитическият и желанието на Русия да ползва газа за натиск върху страните от ЕС, и от друга страна – какво прави националното правителство на всяка страна членка“,

Това коментира българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация на ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев пред „България сутрин“.

Той очаква българското правителство да обясни защо хранилището в Чирен е пълно на едва 18%, докато в Полша резервите са над 70%.

„Трябва да кажат ясно и какви са тези алтернативи и дали няма да бъдат така оскъпени, че да отиват пари в посредници. Трябва да бъде прозрачно обяснено какво се случва отсега нататък“, призова евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Според него е ясно, че няма да се плаща директно в рубли за руски газ, но трябва да има ясни правила как да става това.

„Това е възможност зависимостите на страните членки да бъдат намалени. Става въпрос за откриване на банкова сметка в „Газпромбанк“, която е в евро и тези европейски постъпления се превалутират в рубли. Това обсъждат всички ползватели на руски газ в Европа – как да бъдат запазени санкциите, и в същото време да се плаща в евро, а не в рубли. Австрия държи в тайна плана си за разплащане. Не желаят да кажат точно как от май месец OMV ще започне да плаща на „Газпром“, подчерта Ковачев.

Евродепутатът отбеляза, че войната на територията на Украйна не е засегнала магистралните газопроводи, които идват от Русия.

„Австрия получава газ през Украйна, както и други държави. През Украйна минават магистрални газопроводи, които не са докоснати от войната. Има ужасяващи кадри на унищожени болници, детски градини, ужасите в Буча и Мариупол, но магистралните газопроводи продължават да захранват много страни в Европа“, добави Ковачев.

Той подчерта основния проблем на плащането в рубли – това са пари, с които Москва купува и произвежда военна техника, с която воюва в Украйна.

„Затова говорим, че тези 700 млн. евро, които всеки ден ЕС плаща във федералния бюджет на Руската федерация, не е в наш интерес. Колкото по-малко се плаща, толкова по-добре за военната ситуация“, заяви Ковачев.

Евродепутатът беше категоричен, че за България е важно да има устойчивост на доставките на газ, с алтернативи, които да не са на по-високи цени, за да не пострада българската индустрия.


 ℹ️ Цялото интервю с българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП – вижте във видеото