Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация на ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев е поставил парламентарен въпрос до ЕК и до върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел какво Комисията и европейските институции могат да направят, за да се уеднаквят условията за даване на политическа защита на руски граждани, които са част от руската демократична опозиция.

Това каза Ковачев пред БТА по повод случая с русия гражданин Александър Стоцки. Случаят нашумя, защото агенцията по бежанците отказа предоставянето статут на бежанец и хуманитарен статут, а след това решението бе потвърдено от съда.

 

Според Ковачев Стоцки може да започне нова процедура пред ДАБ.

 

Преди дни Върховният административен съд отказа окончателно предоставянето статут на бежанец и хуманитарен статут на Александър Стоцки. Това означава ли, че случаят е приключен?

Да, разбира се. Той трябва да започне процедурата отначало и да посочи нови обстоятелства във връзка и с неговата дейност в руската демократична общност, които се противопоставят на войната в Украйна и искат съответно демократизация и на самата Русия. Дейности в Русия към този момент за голямо съжаление попадат под ударите на техния Наказателен кодекс или в закон, че който критикува каквото се случва в Русия, го заплашва до 10 години затвор. И практиката показва, че активисти на демократичната общност в Русия, ако се завърнат в Русия, както го направи  Навални, биват арестувани и подлагани на различни репресии.

Какво следва и може ли да се търси реакция на европейски институции?

Странно, разбира се, защото това решение на съда в България е взето въз основа на един текст на агенцията. Първоизточникът на проблема идва от агенцията за бежанците. Отговорността пада върху тях. Днес ми казват, че това вече е променено, защото старата разпоредба е скандална. Въз основа на този текст българският съд гледа какво пише агенцията и казва: “Агенцията ни казва, че в Русия няма проблем”. Може да излезеш да кажеш, че не харесваш Путин, както в България примерно излизаш и казваш, не харесваш Радев и от това не следва, че ще бъдеш заключен. Но това в Русия не е факт. Излизането на когото и да било с най – елементарна критика на Червения площад води до включването на силите за сигурност и арестуването на съответния човек. Затова наричам скандално това решение на агенцията, които сега казват, че вече били на друго мнение.

Затова е съвсем правилно сега този човек, този руски гражданин, който търси защита в страна член на Европейския съюз, да поиска отново от агенцията по бежанците да бъде възобновено всичко от самото начало.

А вие инициирате ли стъпки на европейско ниво?

Аз съм поставил парламентарен въпрос до Европейската комисия и до върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел , по експресна процедура, да се отговори какво Комисията и европейските институции могат да направят, дали са уеднаквени условията за даване на политическа защита на руски граждани, които са част от руската демократична опозиция , които са получили мобилизационни призовки за мобилизация и изпращане в Украйна, дали има европейска препоръка и европейска обща политика по това как страните членки се отнасят към исканията на такива руски граждани и второто е за това, ако страна член откаже такова убежище, дали европейските институции могат да защитят тези руски граждани и те да потърсят убежище в друга страна членка.

Как оценявате реакцията на България?

Смятам, че е изключително позорно за България такова отношение, когато е ясно, че тези хора се противопоставят на войната и че са подложени на сериозни репресии в Русия.

 


Случаят на Стоцки бе обсъждан днес и в НС, където депутати поискаха становище от вътрешния министър Иван Демерджиев.

Той на свой ред отбеляза, че становището на агенцията по бежанците е минало през съответния съдебен контрол и не е негова работа да го коментира.

Съдът е преценил мотивите на Държавната агенция за бежанците. В момента няма какви действия да предприема в рамките на моите правомощия, каза Демерджиев.

Преди няколко дни Върховният административен съд окончателно потвърди отказа на Държавната агенция по бежанците (ДАБ) да предостави статут на бежанец и хуманитарен статут.

След като получи отказ, Стоцки обжалва пред административния съд в София. Според магистратите няма доказателства чужденецът да е преследван поради своята раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група или поради политическо мнение и/или убеждение в страната си по произход.

Съдът е преценил като недоказани твърденията му за участие в няколко протеста против властта, като наблюдател на изборите за руската Дума, опасенията, че може да бъде въдворен в затвора за политическата си дейност и моралните си принципи.

Според съда твърденията са недостоверни (недоказани), въпреки че съответстват на „известните и относими към неговия случай общи и конкретни информации“ за политическата обстановка в Русия.

Липсата на доказани конкретни данни, потвърждаващи твърденията на търсещия закрила според съда обуславят извод, че опасенията му от преследване са неоснователни и конкретно за него не съществува опасност да бъде задържан и репресиран, в случай че се завърне в страната си на произход. Няма основания да бъде прието, че от страна на  официалните власти в Руската федерация се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите, изразяващи по един или друг начин недоволство от политиката на президента, пише в мотивите на съда.