Andrey Novakov
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП

„Хората извън тази сграда не се интересуват от разделите на бюджета, както и от числата. За тях е важно да има резултати – повече работни места за младите, повече инвестиции в икономиката, повече възможности за малкия и среден бизнес“. Това заяви Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, по време на дебата за бюджет 2016 на Европейския съюз.

Той поясни, че този бюджет трябва да се превърне в синоним на ефикасност и резултати и да е отражение на принципа, че ЕС отделя голямо внимание на големите проблеми и по-малко внимание на малките.

 

 

Според евродепутата през 2016 г. ЕС ще има 4 основни предизвикателства: кризата в Гърция, крехката икономика на континента, ситуацията в Северна Африка и имиграцията, украинската криза и поведението на Русия.

„Предложеното увеличение на средствата за „Еразъм+“ (30% повече от 2015 г.), както и за „Хоризонт 2020″ (10 млрд. евро повече спрямо 2015 г.) са стъпки в правилната посока. За това поздравявам заместник-председателя на ЕК Кристалина Георгиева“, каза още Новаков.

Най-много средства в проектобюджета на ЕС за 2016 г. са насочени към растеж, заетост и конкурентоспособност – над 66 млрд. евро. Проектът предвижда 2 млрд. евро поети бюджетни ангажименти и 500 млн. евро плащания за създаването на Европейския фонд за стратегически инвестиции (плана „Юнкер“). Предложението на Комисията отделя и голямо внимание на приоритети като Енергийния пазар и Единния цифров пазар в ЕС.

„Нужно е обаче да подсилим програмата за конкурентоспособност на малките и средни предприятия (COSME), както и да бъде оказана повече подкрепа за младежката заетост в ЕС“, допълни Новаков.