Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев в интервю за Агенция „Фокус“ по повод позицията на България и отлагането на Европейския съвет за Северна Македония.

 

Фокус: Г-н Ковачев, България не подкрепя преговорната рамка за Северна Македония на този етап и вече уведоми ЕК за позицията си. Какъв е вашият коментар?

Андрей Ковачев: Това не е изненада. България от много време заявява, че в преговорната рамка трябва да има ясни гаранции, че по време на преговорите ще бъдат решени нерешените от десетилетия проблеми, свързани с манипулацията на историята, с учебните програми, с образованието на младите поколения. Европейския съюз е Съюз, който си е поставил за цел да преодолее разединението от миналото и омразата, която е била наслагвана през 20 век. Европейска е позицията на България и очакваме от Скопие да се съобрази с тази позиция.

Фокус: Излезе проучване на Алфа Рисърч, в което българите като цяло подкрепя тази позиция, но как хората с българско самосъзнание в нашата югозападна съседка ще я възприема?

Андрей Ковачев: Това е в полза на всички. В полза на европейското бъдеще на Република Северна Македония, в полза на бъдещето на тези, които са запазили своята българска идентичност и знаят историческите факти. Не смятам, че има някакъв проблем с това. За съжаление все още в Република Северна Македония открито да заявиш, че си българин, че знаеш историята и се противопоставиш на фалшификациите на историята, биваш подложен най-малкото на говор на омразата и на много негативни коментари. Това трябва да бъде преодоляно. То е в интерес на всички българи в Македония, които знаят историята си, не се страхуват да заявят своята българска идентичност и тези, които имат притеснения.

Фокус: Смятате ли, че моментът е исторически за България?

Андрей Ковачев: Смятам, че е много важен моментът. 30 години България очаква Македония като независима държава след 1990 г. да не продължава с югокомунистическите манипулации. 30 години подаваме ръка и се опитваме да убедим нашите най-близки съседи или по-точно техния политически и академичен елит, че не води до нищо добро за бъдещето, ако продължат с манипулациите на историята.