Andrey Kovatchev and Nikol Pashinyan

Министър-председателят на Армения Никол Пашинян прие постоянния докладчик на Европейския парламент за Армения д-р Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП).


Andrey Kovatchev and Nikol PashinyanМинистър-председателят оцени високо дейността на г-н Ковачев и сътрудничеството с Европейския парламент, което произтича от програмата за демократични реформи на арменското правителство. Никол Пашинян подчерта значението на посредническите усилия на ЕС за постигане на мир в региона и мисията на ЕС за наблюдение на арменско-азербайджанската граница.

Andrey Kovatchev meeting prime minister ArmeniaСъбеседниците обмениха мисли относно хода на демократичните реформи, регионалните проблеми, ситуацията около Нагорни Карабах, делимитацията на границата между Армения и Азербайджан и други въпроси. Никол Пашинян засегна въпроса за арменските военнопленници, заложници и други лица, които все още са държани в Азербайджан, изрази благодарност на Европейския парламент за приетите резолюции за осигуряване на тяхното връщане и подчерта значението на непрекъснатите усилия на Европейския парламент в тази посока.

По време на срещата беше засегнат доклад, който Европейският парламент ще публикува в близко бъдеще.


През вчерашния ден  българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и постоянен докладчик на Европейския парламент за Армения д-р Андрей Ковачев посети Мемориалeн комплекс „Цицернакаберд“

Andrey Kovatchev Tsitsernakaberd Armenian Genocide Memorial Complex.jpgНа 21 октомври Андрей Ковачев, докладчик за Армения в Европейския парламент, който пристигна на работно посещение в Армения, придружен от Едуард Агаджанян, председател на Постоянната комисия по външни отношения на НС, посети Мемориала на жертвите на арменския геноцид.

Гостите бяха посрещнати и запознати с историята на създаването на мемориала от заместник-директора по музейното дело на Музея-институт на арменския геноцид Лусине Абраамян. Тя говори за трите хачкара, издигнати на територията на Цицернакаберд в памет на арменците, загинали в погромите в Сумгаит, Кировабад (Гандзак) и Баку, организирани от правителството на Азербайджан, като подчерта, че случилото се е продължение на арменския геноцид.

Гостите поднесоха цветя пред вечния огън и почетоха с едноминутно мълчание паметта на канонизираните жертви на арменския геноцид. След това разгледаха експозициите на Музея на арменския геноцид и се запознаха с неговите постоянни и временни експозиции.

В края на визитата д-р Андрей Ковачев се вписа в Паметната книга на почетните гости.