За мен е важно, че дълго време смятаха, че България им е в кърпа вързана и няма нужда да изпълняват договора и няма нужда да има напредък по проблемите, свързани с икономическите, инфраструктурните проекти или по нашата обща история, както е записано в Договора за добросъседство…Това е голям проблем и тези, които са ги съветвали – било то техни служители или извън страната – че няма нужда да изпълняват Договора с България, да търсят вината в тези хора – защо са им повярвали.

Така коментира нарастващото недоверие между Република Северна Македония и България българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев в предаването на БТВ – „Тази сутрин“.

Съседите ни прибегнеха до там, че да поискат помощта на Гърция за поръчка на ваксини срещу коронавирус чрез ЕК – не се обърнаха към България.

Andrey Kovatchev

„Няма как да не признаем, че доверието е много разклатено. България с този Договор искаше да покаже, че сме най-близки – братски. Искахме да покажем, че това е правото, това е справедливото – продукт на вътрешно убеждение. А не да го напишем както направиха гърците – с най-малки подробности за всяка табелка и паметник – какво точно трябва да бъде записано. Но явно те помислиха, че това е слабост от страна на България. Помислиха, че България няма да прави проблеми по отношение на европейската интеграция… Нека не забравяме, че 150 000 македонци от 90-те години насам са получили българско гражданство – декларирайки българска етническа идентичност и доказвайки, че техните предци са били с български произход.“, каза още той.

„За съжаление въпреки езикът на омразата в Северна Македония, не виждаме в управляващите в страната и тяхното вътрешно убеждение, че това не е правилно – че българите не са татари, не са фашисти, че ние сме имали наистина обща история – но обща българска история, не някаква друга, както г-н Заев иска да изкара, че това е била някаква аморфна маса от южни славяни и от нея станали българите и македонците. Или пък от южнославянският език – паралелно се е получил изведнъж и българският и македонският език. И едни и същи хора до 12 часа на обяд са говорили македонски, след 12 ч. – български, и са преподавали български език в училища. Много грубо описвам какво искат да ни дадат от другата страна – няма как да стане по този начин. Смесената комисия трябва да работи само по исторически данни. Трябва да извършат наистина дълбоки реформи, които да доведат до това, че българите не са заплаха за тях, а напротив – най-близките. Ние в миналото сме били един народ“, коментира още Андрей Ковачев.

Преди дни президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че основоположник на идеята, че няма македонски език и народ е Тодор Живков.

„Това е изключително смехотворна теза. Все едно тези хора – възрожденците и революционерите – когато са живели и са се определяли като българи, когато са преподавали в български училища на български език – все едно са следвали инструкциите на Тодор Живков. Много грозна даже съпоставка, неотговаряща на държавен глава да говори такива неща. Явно не са запознати добре и имат повърхностни познания по история елита на Северна Македония. И това е изключително жалко и тежко. След толкова много време, когато говорим за това, когато предложихме да не се притесняват за настоящето и бъдещето, че не им отнемаме правото за самоопределяне в 21 век. Това са част от лъжите, които говорят представители на това правителство, посещавайки страните членки и техните столици – да казват, че България не признава тяхното право на самоопределяне. Имаме проблем само с интерпретацията на историята и нежеланието да се изпълнява Договора, включително и по отношение на икономиката, инвестициите в различни сфери.“, каза по случая Ковачев.

Мисля, че става все по-ясно на страните в Европа защо спираме Северна Македония, отбеляза той и добави:

„Не става дума за един банален билатерален спор по отношение на това кой какъв е бил преди 100г., а става въпрос за основополагаща ценност на ЕС – преодоляване на омразата, налагана с десетилетия от тоталитарните режими. Това е основата на ЕС, затова съществува ЕС – да не се мразят народите, които сега живеят на нашия континент, а да си сътрудничат. Това няма как да се случи, ако преподават в училищата в Македония тези фалшификации на историята и такива груби манипулации по отношение на България.“


ℹ Цялото участие на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП по темата за отношенията между България и Република Северна Македония – вижте във видеото