Проследете изказването на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в ЕП и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ) – д-р Андрей Ковачев в пленарна зала на Европейския парламент в Страсбург по темата за заключенията от заседанието на Европейския съвет, провело се на 17 и 18 октомври.

В него д-р Ковачев ГЕРБ/ЕНП засяга актуалната тема за липсата на напредък по преговорите за Брекзит и за пореден път повдига въпроса за присъединяването на България и Румъния към шенгенското пространство. Със съдържанието на цялото изказване можете да се запознаете по-долу или от видео файла.

Благодаря г-жо Председател, г-н Туск, г-н Тимерманс, 

Само мога да се съглася с колегите, които казаха, че съвета не постигна нищо. 

Говорим си от една страна „съединението прави силата“, а ръководителите на страните членки са разединени, даже по този изключително важен въпрос, какъвто е миграцията. Ние трябва да постигнем много бързо напредък по тези въпроси. 

Едно изречение по историческата тема, която се разигра преди малко, дебата от ляво и от дясно. Национал социализма и комунизма са две ужасяващи тоталитарни диктатури, които доведоха до милиони жертви и ние трябва да ги заклеймим и двете диктатури и да отдадем почит на всички, които са загинали.  

Да се върна на Брекзит. От Брекзит губят и двете страни, както Великобритания, така и Европейския Съюз. Виждам, че последно време гражданският натиск във Великобритания за едно второ допитване до гражданите е все по-голям и се надявам това да се случи, за да бъде предотвратено това безумие, което е Брекзит.

Какъвто и да е резултатът от преговорите, не бива да се допуска гражданите от двете страни на Ламанша да платят високата цена на развода между ЕС и Великобритания. Със или без сделка те трябва да имат сигурност, че могат да продължат да работят, да учат, и да живеят, както до сега. Преговарящите страни трябва да изпълнят вече обещаното и да гарантират и зачитат правата на европейските граждани, живеещи във Великобритания, както и на британските граждани в ЕС, дори и това да бъде единствената точка, по която се съгласят. 

Уважаеми г-н Туск, имам и една друга тема, която искам да повдигна. До кога трябва да чакаме решението на съвета по отношение на присъединяването на България и Румъния към шенгенското пространство? 

На първи етап с международните летища и морските граници. Европа е по-сигурна, когато е обединена! България и Румъния ще направят Шенген по-сигурен и стабилен, това е оценката, около която се обединява и Комисията и Парламента и всички ангажирани експерти по сигурността. 

И двете страни изпълняват всички технически критерии от 7 години, а приемането им се спира по изцяло политически причини! 

Не разбирам до кога Съветът ще отлага присъединяването на България и Румъния с въздушни морски граници. Призовавам ви това да бъде поставено отново на дневен ред в Съвета. 

Благодаря ви