Andrey Novakov
Андрей Новаков - ГЕРБ/ЕНП


– Г-н Новаков, след като очаквахме, че пакет „Мобилност“ най-вероятно ще бъде отложен, сега се появи информация, че ще бъде гласуван буквално в 12 без 5, в края на мандата на този Европарламент. Съществува ли наистина такъв риск?

– Има такъв риск. Става дума за съвместна инициатива на колегите, които досега подкрепяха пакет „Мобилност“ – това са представители на Франция и Германия, с помощта на колегите от Чехия. Прави се последен опит този пакет да бъде вкаран в пленарна зала. Трябва да уточня обаче, че към момента това е в разрез с всички правила в Европарламента. При положение че текстовете са отхвърлени вече няколко пъти – и в ресорната комисия, и в пленарна зала, сега без съгласието на вносителите на този пакет се прави опит той да бъде вкаран. И тук визирам колега от ЕНП, който е докладчик по едно от досиетата. Така че в момента се прави опит промените да бъдат внесени без неговото съгласие. Това е в разрез с правилата, които и без това бяха нарушени покрай пакет „Мобилност“. Разбира се, това няма да остане без отговор. Предприели сме необходимите мерки, като до последно ще останем непреклонни и ще защитаваме интереса на българските превозвачи.

– Само преди няколко дни всъщност заявихте, че Еврокомисията е признала, че сме прави по отношение на пакет „Мобилност“.

– Точно така. И това е най-яркото доказателство досега, че сме били прави. Европейската комисия призна, че в ЕС липсват 400 000 паркинга, които всъщност са основата за прилагане на пакет „Мобилност“. И аз зададох резонен въпрос, на който никой не успя да ми отговори. И той е, че ако приемем, че наистина липсват 400 000 паркинга, всъщност в това се убедих лично, обикаляйки Европа с камион, и ако е необходимо пакетът да се приеме в този вид, как ще се случи това? Къде ще задължим да почиват тези хора, при условие че липсват такива места? Така че наистина има риск пакетът да влезе в зала до края на мандата. Това е буквално последната възможност, от която колегите ще се възползват. Вярвам, че правилата и справедливостта са на наша страна. Нека да уточня, че дневният ред, който видях, не е окончателен. Той не е потвърден и предстои да видим дали тази точка ще остане. Ние ще предприемем действия тя да отпадне.

– Стана ли ясно всъщност каква сума е необходима за тези паркинги и ще може ли изобщо да бъдат изградени?

– Поне аз не съм чул за конкретна сума, но според мен ще е колосална. Смятам, че не можем да задължаваме шофьорите да спират на определени места, преди да сме изградили такива паркинги, и то с европейски пари. Така няма да задължаваме държавите членки да го правят сами.

– Какви са настроенията сред колегите ви обаче, успяхме ли да привлечем съюзници?

– Няма особена промяна. До такава степен са поляризирани настроенията, че не бих могъл да кажа, че нещо се е променило. Затова за мен отлагането на гласуването на пакета е най-доброто решение. Ако той бъде внесен за гласуване в този вид в пленарна зала, това ще бъде буквално хвърляне на зарове. Досега се видя, че успявахме с 1-2 гласа да парираме някои текстове, колегите успяха също с 1-2 гласа да постигнат определени неща. Няма солидни мнозинства. На последните заседания се разбра, че ще се пристъпи към гласуване само ако има солидно мнозинство за приемането на текстове. Такова нещо липсва.

– Тъй като 29 март чука на вратата, кажете, очаквахте ли такива инфарктни преговори за Брекзит? Какъв развой очаквате в крайна сметка?

– Признавам, че ми беше много трудно да имам очаквания. По-скоро имах надежди, че в крайна сметка ще се стигне до споразумение и до решение в полза на хората. Но последните развития във Великобритания показват, че това е все по-малко вероятно. Съвсем откровено мога да кажа, че Европейският съюз свърши своята работа. Той направи всичко възможно да постигне най-доброто – и за европейските, и за британските граждани. За студентите, за младите хора. За съжаление не смятам, че ще се стигне до Брекзит със сделка.

– Все още като че ли има шанс за отлагане?

– Не мисля, има малко повече от десет дни. Би било малко вероятно, граничещо с чудо, да започнат нови преговори, да приключат и да бъдат одобрени във Великобритания. А и в изказването си Жан-Клод Юнкер заяви, че втори шанс се дава често, но трети няма да има. Няма да бъдат давани гаранции на гаранциите.

– А как ще се отрази това на евровота? Има ли все пак вероятност Великобритания да участва в изборите, ако се стигне до отлагане с няколко месеца?

– Едва ли ще се стигне до това. Ако искането е за отлагане до 1 юни, а изборите са на 26 май, няма как да участва в евровота. Струва ми се трудно изпълнимо.

– Защо се превърна в толкова тежък този развод?

– Наистина е много тежък. Важното е, че сме направили всичко възможно да гарантираме правата на българските и европейските граждани какъвто и да е резултатът от Брекзит. Това беше изключително важно.

– Очаквате ли все пак Брекзит да окаже своето негативно влияние върху евровота? Опасявате ли се, че евроскептицизмът ще надделее?

– Може би ще има повече негативи за популистите, за радикалните политици. Достатъчно е да кажем само едно: „Вижте какво се случи във Великобритания“, за да парираме такива разговори оттук насетне. Убеден съм, че ако в момента се направи ново допитване във Великобритания, едно огромно мнозинство там ще бъде за оставане в Европейския съюз. Виждам, че много от хората разбраха, че са били излъгани, че макар и добре звучащи, някои от посланията на подкрепящите Брекзит са били пълна лъжа. И това, че ще спестят вноската си към ЕС, не означава, че ще имат нетни ползи. Причината е, че бизнесът им ще изпадне в агония, както се и видя, а лирата се обезцени до безпрецедентни нива.

– Тогава кое ще бъде най-голямото предизвикателство за евровота, който според експерти е от изключително значение?

– Вярно е, че тези избори са от изключително значение за цяла Европа. Видя се, че континентът ни навлиза в опасна спирала. Станахме свидетели на много конфликти, които доскоро бяха възможни само в сферата на фантастиката. Дори не сме предполагали, че например ще се стигне до напрежение и размяна на реплики между страни като Франция и Италия. Това не работи за никого, Европа трябва да остане обединена, за да е равностойна и конкурентна на другите политически сили в света. Скандалите със сигурност не помагат.

– Как върви инициативата ви за популяризиране на българските села, има ли интерес?

– Всъщност има по-голям интерес, отколкото очаквах. Вече 150 села имат профил в платформата. Между 10 000-20 000 са я посетили за последния месец и половина и постоянно получаваме заявки за нови села със забележителности. Радвам се и на обратната връзка от хора, които са разбрали от платформата за дадени населени места. Така че продължаваме да я развиваме. Дори има предложение да направим календар на събитията. Ще има място, в което да се публикуват и видеа, не само снимки.

– Може ли това да помогне за развитието на туризма?

– Инициативата е насочена не само към туристите, защото някои села са добро място за развитие на бизнес или земеделие. Ако има добър интернет, младите хора могат да работят от разстояние. Дори работодатели споделят, че тогава служителите са много по-мотивирани, защото не са изнервени от задръствания, живеят сред природа и чист въздух. Има други, които пък развиват биоземеделие. Така че трябва да използваме потенциала на селата ни.