Емил Радев - ГЕРБ/ЕНП обсъди актуални теми от дневния ред на Европарламента с членове и симпатизанти на партията във Варна
Очаквам тази или най-късно следващата седмица да получа отговор от Европейската комисия на въпросите, които поставих писмено относно загубите за българския бизнес вследствие на гръцката блокада. Имам готовност да отправя питане към ресорните еврокомисари и директно в пленарната зала,  обяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. По инициатива на кмета на варненския район „Владислав Варненчик” и общински ръководител на районната организация на ПП ГЕРБ Николай Костадинов той се срещна с членове и симпатизанти на партията и обсъди актуални теми от дневния ред на Европарламента.

„Загубите на българските превозвачи са огромни – между 150 и 200 евро на камион за ден, затова ЕК трябва да се произнесе какви мерки ще бъдат предприети в отговор на действията, с които бе нарушено правото на свободно движение на хора, стоки и услуги. Стои открит и въпросът относно санкции за гръцката страна, както и за компенсации за българските фирми.  Цялата държавна машина в България вложи много усилия, за да се сложи край на поредната блокада. В момента юристи от транспортното министерство съдействат на превозвачите да си потърсят правата по съдебен ред, но това означава да се водят дела срещу Гърция и на нейна територия”, обясни Радев.

По повод южната ни съседка той изрази мнението, че тя е и слабото звено в Шенген, тъй като не охранява добре границите в условията на огромен бежански натиск. В резултат от това граничният контрол може да бъде възстановен и Гърция да излезе от Шенгенското пространство за шест месеца. Обсъжда се вариантът при форсмажорни обстоятелства този срок да се увеличи на 2 години, поясни българският евродепутат. Той бе категоричен, че разпадането на Шенген би означавало милиарди загуби за страните-членки и припомни, че вече има стъпки за създаването на общоевропейска гранична полиция.

Емил Радев изтъкна необходимостта и от общоевропейска стратегия за борба с корупцията, както и от създаването на Европейска прокуратура. По думите на българския евродепутат националните усилия за пресичане на финансови престъпления отдавна не са достатъчни. Той допълни, че в момента се изработва механизъм за отчитане нивото на корупция във всички държави-членки.

Проблемът не е просто български или румънски. Проучване отпреди 2 години ни отрежда 13-о място по корупция, далеч след страни като Гърция (99%) и Италия (98%). Високи са нивата на корупция и в Испания, Португалия, Прибалтийските републики”, поясни Радев.

Той бе категоричен, че мониторинговият механизъм, наложен на страната ни, е дискриминационен и изрази удовлетворение, че българските и румънските евродепутати са единни в усилията си този двоен аршин да бъде прекратен.

„На кръгла маса през март отново ще заявим своите аргументи пред ресорните еврокомисари”, информира Емил Радев.

По думите му през последната година България е изгубила ценно време за малки стъпки към реформи в съдебната система, които биха оказали голям ефект.

„Министерството на правосъдието в лицето на бившия министър Христо Иванов се насочи към промени в Конституцията, но пропусна редица възможности за по-бърз, по-евтин, по-справедлив съдебен процес.  България не направи нужните стъпки по приемането на нов Наказателен кодекс, както и на нови процесуални правила в НПК. Нищо не бе направено и по отношение на електронното правосъдие. България продължава да е последната държава-членка, която има вечни длъжници. Не бе направено нищо даже за въвеждането на електронните запори,  въпреки че за целта има нормативна база в Гражданския процесуален кодекс още от 2012 г. Разработена бе и експериментална платформа, но наредбата, която трябва да подготвят министерството и БНБ, все още се бави”, посочи Радев.

Той припомни, че в момента съдебният изпълнител изпраща писма до всички банки в страната, за да запорира сметките на длъжника. Всяко такова писмо струва по 15 лв., а се изпраща на над 30 банки.

„Когато се въведат електронните запори, само с едно електронно съобщение и 15 лв. такса, ще се спестят близо 500 лв. по всяко от изпълнителните дела”, уточни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

„Резултатите на хартия са важни, но по-важно е да се възстанови усещането за справедливост у хората. Това е задачата пред новото ръководство на Министерството на правосъдието”, заключи Емил Радев.