Emil Radev
Емил Радев ГЕРБ/ЕНП

В контекста на терористичното нападение в Берлин от 19 декември, за което се предполага че най-вероятно е извършено от мигрант, потърсил убежище в Германия, българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев отправи писмен въпрос към Европейската комисия относно радикализацията на мигрантите и бежанците в Европа.

 

Той припомни, че през последните години Европа е изправена през две, все повече взаимосвързани кризи, а именно мигрантската криза и кризата със сигурността. Редица експерти от разузнавателните служби предупреждават от месеци за факта, че мигрантските маршрути се използват от терористи от Ислямска държава, които се завръщат от фронта от Сирия и Ирак и са специално обучени да извършват терористични атаки в Европа.

Също така директорът на Европол и координаторът на ЕС за борбата срещу тероризма предупредиха нееднократно, вкл. в рамките на заседания на комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, на която Емил Радев е член, че съществува опасност от радикализиране на вече дошлите мигранти и бежанци, особено ако попаднат в опасна среда и общност.

„Атаките в Берлин от 19 декември, през лятото в Германия и на предишната Нова година в Кьолн са доказателство, че предупрежденията се превръщат в тъжна реалност с жертви и отнети несправедливо животи.“, коментира Емил Радев ГЕРБ/ЕНП.

Затова Емил Радев отправи запитване към Джулиан Кинг, комисар по европейската сигурност, и Димитрис Аврамопулос, комисар по въпросите на миграцията и вътрешните работи, относно мерките, предприети от Европейската комисия, за превенция на радикализацията на мигрантите и бежанците в Европа. Освен това той настоя европейските разузнавателни и полицейски служби да извършват мониторинг върху мигрантските и бежанските потоци.

„Време е в Европа да предприемем мерки, преди да станем отново свидетели на такива атентати и преди още европейци да загинат“, категоричен бе Емил Радев.