Тази стъпка с „черните списъци“ е огромна грешка на Република Северна Македония, това заяви пред БТВ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация на ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев, който на 6 май не бе допуснат в РСМ.

По думите му съседите ни са прекрачили червената линия – член на Европейския парламент да не бъде допуснат в страна кандидат за член на ЕС.

„Огромно беше разочарованието ми да разбера, че този слух за списъци не е слух. Скопие дължи ясни обяснения защо са го направили“, коментира Ковачев.

„Това доведе до много сериозни реакции“, каза той.

По думите му първо трябва да се чуе обяснението на Скопие и то официално преди да се говори за ново вето от страна не само на България, но и на ЕС.

„Иронично, няколко дни преди да отида проведох разговор с външния министър на Северна Македония в Брюксел, съвсем приятелски разговор. Исках да присъствам на едно събитие за общата ни история край Ново село, българското военно гробище“, каза той.

Ковачев подчерта, че на границата нямало никакво обяснение и определи последвалите доводи от страна на Скопие, че щели да навредят на националната сигурност на съседите, като смехотворни.

„Задължително трябва да се извиняват“, категоричен е той.

По думите му управляващите и опозицията в Скопие били вкопчени в битка кой повече ще защити македонската идентичност и език от „лошите българи“.

Ковачев посочи, че няма напредък по въпроса за вписването на българите в конституцията на РСМ.

„Всички се надяват, че до края на годината това може да стане, но тези прецеденти, които създават на европейско ниво, водят в друга посока – че не желаят евроинтеграция. Че искат да си останат в оста Скопие-Белград-Москва“, заяви той.


ℹ Цялото участие на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП – вижте във видеото