Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация на ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев, в интервю за Аудиокаста на „Фокус“ „Това е България“

 

Ще ми се тук да поставя на финала и един въпрос, който привидно няма общо с обсъжданите от нас досега други два, но попада в техен контекст.
Става дума за действията на президента Румен Радев и военният министър Димитър Стоянов, и решението България да откаже да се присъедини към усилията и солидарността на Европейския съюз да укрепи способностите на Украйна на бойното поле, като предостави и произведе боеприпаси. Разбрахме вече, че дори Унгария се е съгласила. Как се коментира това в европейските институции, какъв отзвук получава?

– Мисля че пределно ясно е и за трите институции, че българският сегашен президент е с прокремълски разбирания, които даже не са и прикрити. И преди последните президентски избори, преди избирането му, той публично каза че за него „Крим е руски, какъв да е?“. Въпреки всичко тогава от „Продължаваме промяната“ и от, за съжаление, „Демократична България“ нямаха никаква реакция, а особено „Продължаваме промяната“ застанаха абсолютно категорично зад него, навсякъде цялата държава беше осеяна с плакати „С вас сме, господин президент“. Мисля че това е голям срам и за нашата държава, защото ние няма как да не сме на страната на жертвата, от друга страна, няма как да сме на страната на агресора, неучаствайки с всякаква помощ, включително и с военна помощ, за да може жертвата да се защити и да възстанови териториалната цялост и суверенитета на своята страна в границите, които са международно признати от ООН, които между другото и с Будапещенския меморандум самата Руска федерация в 1993 година се е обвързала като страна гарант за териториалната цялост, да пази тази териториална цялост, да не подкрепим Украйна. Много е странно, аз видях, че в заключението на Съвета няма изказване на българския президент в посока че ние не участваме, и имаше, доколкото знам, някакъв бих казал скандал между Президентството и определени медии, но аз смятам, че заключенията на Съвета означават, че всички страни са ги приели, включително и България, за предоставянето на всякаква помощ. В заключението пише ясно „и военна подкрепа“. И вторият елемент на заключенията е за създаването на специален международен трибунал за тези, които извършват военни престъпления, престъпления срещу човечеството, особено ужасяващото престъпление отвличане на деца и опити за тяхното насилствена русификация.

Ако обаче страната ни продължава тази линия, за която вътрешно тук се коментира, че няма да предостави военна подкрепа на Украйна, какви биха били последиците за нас?

– Първо така в кръга на шегата, да не излезе след 6 месеца в някоя медия, че ние сме подкрепили, въпреки говоренето на президента, с много сериозни наши произведени в България военни средства, знаете и в по времето на правителството на Петков така беше: официално не се даваше нищо заради Корнелия Нинова, за да си защити тя уж електората, да видим колко ще успее да защити уж интересите на комунистическия електорат, който е забравил заветите на Левски, Ботев, Захари Стоянов, Стефан Стамболов, митрополит Методи Кусев, Раковски, които много ясно говорят за отношенията на нашите възрожденци и революционери по отношение на тогавашната Царска Русия, сега пък за отношението към Путинска Русия. Да вмъкна и нещо много, много важно: дневникът на Стефан Стамболов трябва да бъде във всяко българско училище, в учебните материали по история! Всеки млад българин трябва да е прочел дневника на Стефан Стамболов! Там е описано едно към едно това, което се случва и днес. Същите теми, абсолютно същото както е днес, така е било и точно след преврата, който се извършва срещу законният български княз Батенберг.


ℹ Чуйте аудиото ⬇