Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ) за Евранет Плюс - БНР

Най-важният партньор на Европа са Съединените щати, заяви преди дни канцлерът Ангела Меркел. Тя отчете, че работата с Америка в момента, особено на фона на световната пандемия от Covid-19, е по-трудна отколкото европейските лидери биха искали. Въпреки това тя остава  „дълбоко“ убедена, че трансатлантическите отношения са и ще останат „централен стълб“ на германската външна политика и политиката на сигурност. Европа, посочва Меркел, не е „неутрална“, а „е част от политическия запад“.  И Ако иска да запази ценностите си, ще трябва също да действа като надежден партньор на западната общност от ценности и интереси.

Това обаче изглежда все по-трудно на фона на намеренията на президента Доналд Тръмп да намали американското военно присъствие в Германия.

Преди дни той отново заплаши  Европейския съюз и с мита върху вноса на автомобили.Въпрос, който е изключително сериозен за редица европейски страни, тъй като почти 30% от износа в евросъюза е за Съединените щати. 

Andrey Kovatchev

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев, изрази надежда, че тези заявки, ще останат само намерения като част от предизборната реторика на Тръмп, който ще се бори за втори президентски мандат през ноември:

„Говори се за мита от порядъка на 20 – 25 %. Неминуемо и въпросът със слуховете за желанието на Тъмп да изведе от територията на Германия над, може би, 9500 – 10 000 до 15 хиляди военнослужещи, заедно с техните семейства. Това са тенденции, които нас в ЕС ни безпокоят. Ние все още смятаме, че САЩ и Европейския съюз трябва да имат възможно най-тесни търговски и икономически отношения. Тази година е изборна в САЩ и смятаме, че това се дължи и на предизборния период по отношение на провокативните изявления и намерения, поне заявени на думи, на президента Тръмп. “


Чуйте целия коментар по темата, на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев, в звуковия файл: