Andrey Kovatchev
Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев и Андрей Новаков лично уважиха събитието, поздравиха организаторите и пожелаха успех на всички участници
32-то издание на Световното първенство по планинско бягане тази година се провежда в българската община Сапарева баня, област Кюстендил. Градът посрещна участници от 36 страни в 6 континента, които ще се състезават в четири възрастови групи по различни трасета в местността „Паничище“. Курортния град бе успешен домакин и на три държавни шампионата, Балканиада и Европейско първенство по планинско бягане.
andrey_kovatchev-maraton-sapareva_banq-1
Официалното откриване на Световното първенство започна със шествие на участниците от центъра на Сапарева баня до гейзера, който е и най-горещият в Европа.

„С днешната проява, Сапарева баня пренаписва своята история, събирайки участници от 6 континента и доказва, че в България позитивното европейско бъдеще е възможно! Ние трябва да продължим да работим по посока на човешкото здраве като стимулираме развитието на българския спорт и развием базовия потенциал на такива уникални български местности като курортно селище „Паничище“, в което се провежда днешното Световно първенство“ – каза д-р Ковачев.

Кметът на Сапарева баня Калин Гелев пък нарече града „столица на планинското бягане“.

На церемонията по официалното откриване присъстваха министърът на спорта Красен Кралев, заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, евродепутатът от ГЕРБ/EНП Андрей Новаков, президентите на БФЛА и САПБ Добромир Карамаринов и Бруно Гозелино, областният управител а Кюстендилска област Виктор Янев и други.

Стартът на спортната надпревара ще бъде даден при девойките на 3,6 км в 9,30 ч. в местността Валявицата, а финалът ще е пред посетителския център в Паничище. В състазенатиео България участва със 17 атлета. Награждаването и официалното закриване ще се състои от 19:00ч. пред Гейзера.