Andrey Novakov
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП за Евранет Плюс - БНР

Европейският парламент одобри правилата за програмата InvestEU за 2021-2027 г. Възможностите на финансовия инструмент бяха обсъждани по време на пленарните сесии през седмицата.

„Имаше един термин, който, сигурен съм, хората са запомнили. И той е „Планът Юнкер”. Това е продължението на „Плана Юнкер” и представлява европейска гаранция за привличане на инвестиции”, каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

Тази гаранция ще даде възможност да се инвестира в по-рискови проекти.

„Ще ги направи по-допустими за финансиране от страна на европейските институции и на банките. На обикновен език: ако вие ми поискате сто лева на заем, мога да преценя, че е твърде рисковано и да не ви ги дам. Но ако има някой, който да ми гарантира, че ще си ги получа, дори да фалирате – аз бих се съгласил. Докато с гарант можем да отпуснем веднъж сто лева, чрез финансов инструмент това може да стане много пъти. Едни и същи пари могат да минат през няколко проекта, през различни компании и да имат ефект на много места. Едно евро може да се превърне в пет евро в подкрепа на икономиката”, обясни Новаков.

Очакванията на евродепутатите са, че с бюджет от 26 милиарда евро за InvestEU ще бъдат мобилизирани инвестиции в размер на 400 милиарда евро.

„Много от колегите от различни страни членки имат въпроси за това как това финансиране ще стигне до тяхната държава. Свикнали сме, че кохезионната политика има квоти и отделни бюджети за отделните държави. Тук случаят не е такъв. Тук печелят по-добрите проекти. Без значение от коя държава идват. И затова компаниите, които кандидатстват, трябва да са конкурентни. Трябва да предлагат добри проекти, които да носят печалба. Това е изискването”, уточни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

България може да се възползва от финансовия инструмент по три начина. 

Andrey Novakov„Единият е да се кандидатства с инфраструктурни и иновационни проекти, промотирани от държавата. Трансфер на кохезионни средства към бюджета с гаранцията на InvestEU е другият. А последният е кандидатстване от страна на български малки и средни предприятия, например, за производствен капацитет, дигитализация и иновация. Конкурентното начало и зрелите проекти са водещи. Това означава, че от десет проекта, ако има десет добри от България, десет от България ще бъдат одобрени. Без значение колко други и от кои държави са подадени. Стига те да са устойчиви във времето, да помагат на околната среда и най-вече да са печеливши”, допълни Андрей Новаков.

Официалните покани за кандидатстване ще бъдат публикувани в страницата на #InvestEU.


ℹ Чуйте в звуковия файл цялото интервю с българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП ⬇