Emil Radev
Емил Радев - ГЕРБ/ЕНП

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и представители на интернет компанията Гугъл се срещнаха да обсъдят разпространението на терористична пропаганда онлайн и мерките, които взима компанията за ограничението и премахването на това съдържание.

Темата е от особено значение в контекста на борбата срещу тероризма в Европа и факта, че терористичната организация Ислямска държава използва различни платформи и сайтове за разпространение на своето послание и за набиране на нови последователи.

Представителите на Гугъл обясниха, че компанията активно участва в създадения от Европейската комисия през 2015г. Интернет форум. Целта на форума е да намали достъпа до терористично съдържание онлайн и да подпомогне гражданските организации в създаването на алтернативни, положителни, послания. Тези действия събират на едно място представители на големите интернет компании, на Европейската комисия, Европол и други заинтересовани лица, които обменят опит, добри практики и начертават мерки за бъдещо сътрудничество.

Друга информация от интерес, представена по време на срещата с Емил Радев, бе факта, че през 2015г. ЮТюб, която е една от компаниите на Гугъл, е свалила 90 милиона видеа онлайн, свързани с разпространение на терористични послания. Още от 2008г. ЮТюб има специален бутон, който позволява на всеки потребител да сигнализира, ако счита, че дадено видео може да е терористично съдържание. Освен това ЮТюб и Гугъл си сътрудничат с неправителствени организации, както и с правоохранителни органи, които също сигнализират за хиляди видеа на ден, които да бъдат свалени. Всяко едно видео, за което е получен сигнал, се преглежда от експерт, като тази служба работи 24/7 през цялата година, обясниха от Гугъл.

Българският евродепутат Емил Радев приветства усилията на интернет компанията в борбата срещу тероризма и подчерта необходимостта повече компании да участват активно в Интернет форума на ЕК.

„Ислямска държава демонстрира, че Интернет вече не е само средство за намиране на информация и обмен на идеи, които движат света в положителна насока. Той може да бъде използван от терористи с цел атаки върху нашия начин на живот и ценности, и точно заради това е необходимо всички ние, вкл. интернет компаниите, да се борим активно и упорито срещу терористичната онлайн пропаганда.“, коментира Емил Радев.