Изказване в пленарна зала на Европейския парламент на българският евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев, по време на ключовият дебат днес „Заключенията от заседанието на Европейския съвет на 24-25 март 2022 г.: включително последните събития във войната срещу Украйна и санкциите на ЕС срещу Русия и тяхното прилагане“

 

Andrey Kovatchev

„Трудно се намират думи, с които да се изрази ужаса от руското варварство извършено пред очите на света в Украйна. Когато сме поставени пред морален, човешки избор между доброто и злото, не можем да бъдем неутрални! Неутралитетът означава, че подкрепяме и сме заедно с агресора! Въпреки огромните инвестиции в пропагандната война на Кремъл, не може да има никакво съмнение, кой е агресора и кой е жертвата!

Войната трябва спре днес, но тя трябва да спре не с победа за агресора!

Няма време за отлагане, за това се обръщам към вас, към Съвета, към Европейската комисия, но и към страните-членки. Удвоете и утроете усилията си, Украйна не може да чака!

Ако една или две страни не желаят да участват в засилени мерки или санкции, или не желаят да участват в доставки за отбранителна техника,  трябва да се продължи без тях.

В момента Украйна се намира на границата между цивилизацията и варварството. Потенциална загуба за Украйна е загуба за нашата свобода и сигурност!

Подкрепям колегата Верхофстат, който преди малко каза „Максимално затягане на санкциите и гарантиране на ефективното им  прилагане от страните-членки“, но също така и от страните кандидатки. Те трябва също заедно с нас да участват във всички санкции. Трябва да затворим всички възможности за финансиране на руската военна машина!

Максимална по размер и обхват подкрепа трябва да бъде указана на Украйна. Отбранителна техника, хуманитарна помощ, макрофинансова помощ, както подкрепа за бежанците, за жените и децата бягащи от войната.

Тук искам към Комисията и към Съвета да се обърна. Намерете възможности, руските държавни активи, които са на територията на Европейския съюз, както и активите на руските олигарси, да бъдат използвани в подкрепа на Украйна!!!

И накрая нещо много тъжно за мен… Срамно и позорно е поведението  на българските управляващи, които от страх да не им се разпадне управленската коалиция, се снишават… ще го кажа така, по „ТОДОРЖИВКОВСКИ“. Не желаят да подкрепят с отбранителна техника, сражаващите се и за нашата свобода в Украйна.

Слава Украïнi!“