Ева Майдел – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на Европейското международно движение (EMI)

Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са  студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.
Преди 7 месеца Dir.bg стартира своята нова платформа „Идеалният кандидат“, която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове.
Каква е формулата за успешна кариера, колко сериозен и старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, ще ни разкаже нашият специален гост Ева Майдел.

 

Коя е Ева Майдел?

Представител на българските граждани в Европейския парламент, жена на 35 г., съпруга и майка. Като евродепутат работя основно по създаването на новите европейски правила за дигиталния и интернет живот, който ни предстои. Както и за това да имаме повече възможности за бизнеса и предприемачите, по плавен и справедлив зелен преход, качествено образование и умения за следващото поколение българи и европейци. Родена и израснала съм в София, а в момента живея и работя между София и Брюксел.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Първите ми стажове бяха като ученичка. Работих в една от първите ПР компании в България, в туристическа агенция, в международна банка. Но това, което остави силен отпечатък върху начина, по който разглеждам обществените проблеми, е доброволческата ми дейност в Карин дом във Варна. Като студент продължих да работя, а първата ми работа след завършване на университета беше в Международната организация за правно развитие (IDLO).

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Винаги съм искала да се занимавам с дейност, в която мога да подобрявам средата, в която живеем. Тъй като първите ми професионални стъпки съвпадаха с влизането на България в Европейски съюз, имах желание да съм от първите българи, които работят за по-бързо и успешно интегриране на страната ни. Работата в екипа на евродепутата Илиана Иванова беше основополагаща за професионалното ми развитие.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Някои от тях сбъднах. Например да допринеса с каквото мога за по-добрия имидж на България в Европа и по света. Или да имам възможност да съдействам за влизането на страната ни в сърцето на ЕС – Еврозоната, което се надявам да продължи. Опитвам се винаги да виждам голямата картина и това ми помага да определям приоритетите си, които да допринасят за по-силна България в ЕС.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

В един от филмите, който наскоро гледах – Game Change – на финала питат основния герой, дали все пак е направил най-добрия избор, при очевидния провал. Той казва „В живота нямаме този лукс да се връщаме назад и да повтаряме някакви неща“. Затова се опитвам да се науча живея със своите избори, с резултата от тях и да се уча от всяка една ситуация независимо дали е завършила с успех или не. Имам и своите ментори, допитвам се до тях в старанието си да не спирам да уча и да надграждам върху уменията и знанията ми.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Днес са по-важни от всякога, защото помагат на младите да се ориентират в своята реализация. За разлика от преди 20-30 години, днес има стотици възможности за работа и предприемачество и трудно без практически опит можеш да си сигурен кое е най-интересно и мотивиращо за теб. Затова и през годините подкрепям много стажантски инициативи като тази на Съвета на жените в бизнеса в България „Оставаме в България“, на която съм патрон от основаването ѝ през 2015, и в която вече над 10 000 младежи преминаха професионален стаж.

Преди 7 месеца Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече „Идеалният кандидат“. Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Поздравления към Дир.бг. Вярвам, че такива инициативи трябва да се подкрепят, защото имат добавена стойност за обществото ни. Не искам да се опитваме да форматираме младите хора по определен образец. Всеки има своите таланти – силни и слаби страни. Ако мога да дам някакъв съвет е – бъдете любопитни. Във времето, в което живеем, се създава една илюзия, че всичко идва при нас само. Това не е така. Ние живеем в море от информация и възможности. Но само нашето любопитство и желание ни дава възможността да вървим напред.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

За съжаление все още има неплатени стажове, които не всеки току-що завършил може да си позволи. Затова и бях сред инициаторите на европейска инициатива за премахване на неплатените стажове. Всеки труд трябва да бъде възнаграден по някакъв начин. Въпреки евентуални трудности, ако младият човек има силно желание за стаж в определена компания или сфера, ако е достатъчно активен, убедена съм, че ще получи възможност.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Образованието е моя лична кауза и досега съм се ангажирала по-скоро с предизвикателствата на училищно ниво чрез организации като Образование България 2030. Това е основата, без която всяко усилие във висшето образование ще бъде неуспешно. В последните години се направиха много ефективни реформи, които се оценяват и от родителите, и от работещите в сектора. Говорим за преминаване към фокус върху компетентности и умения, подобряване на условията и уменията на учителите, навлизане на технологии в учебния процес и други. Промените в образователния сектор са по дефиниция бавни и отнема години докато могат да се оценят и дадат резултати. Затова се надявам да има политическа приемственост, а не самоцелно отричане на постигнатото.

Каква е рецептата за кариерен успех на Ева Майдел?

Това, което работи за мен, е да успея да начертая какви са целите и идеите в краткосрочен и дългосрочен план. След това да планирам и да имам стратегия как да осъществя тези идеи. Вярвам, че нито един успех не би бил възможен без усилена работа, отдаденост, любопитство и креативност, добра организация и разбира се мотивиран и отдаден екип. За това съм винаги благодарна на моя екип. Без него трудно бихме постигали резултатите, които имаме в работата ни, а и нямаше нито да бъде толкова интересно или забавно, както когато работим заедно. Прекарваме повече часове в седмицата посветени на работа, отколкото със семейството и приятели за това е много важно да харесваш работата си и хората, с които работиш.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Нека бъдат пет думите – успяваща България в обединена Европа.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Често се съветвам със семейството ми. Планираме, разговаряме, обсъждаме идеи. Аз съм благодарна, че непрекъснато ме насърчават да търся смисъла, да надграждам и да развивам себе си. Това допринася да бъда по-ефективна и уверена в работата, както и по-добра съпруга и майка.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Стажът е първата стъпка към кариерна ориентация или развитие. За мен всеки един стаж се равнява на поне един семестър в университета, като знания, опит и израстване. Не трябва да има колебания, за важността на един такъв ценен опит. Радвам се, че все повече млади хора се възползват от предоставените стажантски програми, както и че има все повече възможности предоставени от различни бизнеси, организации и други.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

В днешните реалности, всички знаем, че новината не може да е позитивна, обикновено е нещо лошо. За съжаление „добрите новини“ не дебнат от всяка страница в медиите. За това и тази ви инициатива е толкова смислена и ярко се противопоставя с новините, които виждаме на първите страници на издания и сайтове. Дано има повече такива рубрики и инициативи.

Но да се върна на въпроса ви – това, което искам да виждам, е България и българите да вдигнем малко поглед и да започнем да се съизмерваме с Европа и света. Да имаме амбицията да бъдем добри в нещата, които правим и то добри на европейско и световно ниво. Защо да не бъдем първите, които въвеждат изучаване на програмиране и роботика в първи клас. Или да произвеждаме високотехнологичните микропроцесори, стратегически важни за цяла Европа и света в момента, както и за в бъдеще. Да си поставим за национална цел да правим нещата, така че да сме от най-добрите. Това ще ни донесе истински поводи за гордост, ще ни направи по-уверени като личности и като общество.