Andrey Novakov
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП

Общество ОРГ продължава да Ви среща с кандидатите ни за евродепутатско място, които имат най-голям шанс за него. Днес ще ви срещнем с Андрей Новаков, който ще се “състезава” на евроизборите под номер 3 в листата на ГЕРБ. Той е роден през 1988г. в Пазарджик, но израства в с. Момина клисура. През 2008 е избран за председател на Студентски парламент към Правно-исторически факултет на Югозападен университет „Неофит Рилски“. През същата година става член на ГЕРБ в Благоевград. Последователно заема позиции като Областен координатор на Младежи ГЕРБ-Благоевград, международен секретар на Младежи ГЕРБ, а преди да стане член на Европейския парламент през 2014г., е бил и кандидат за Народен представител в България, от МИР 1.
В настоящия европарламент е член на Комисията по Регионално развитие, заместник-член в Комисията по Бюджети и Комисията по Бюджетен контрол.

 

Какво свършихте през настоящия си мандат в Европейския парламент?

– Ако започнем отзад напред, със сигурност едно от нещата е приемането на два пъти от ЕС, първо като мандат, а после и на първо четене за увеличение на бюджета за България. От друга страна, работата по пакета “Мобилност”, благодарение на което успяхме да направим така, че този пакет да не бъде приет от Европейския парламент и следващият да може да каже цялата си дума. Беше изключително важно, че България ще продължи да получава европейско финансиране, за да успее да навакса изоставането си в изграждането на инфраструктура. Знаете каква беше и битката на нашите превозвачи и макар да бе постигнато гласуване, оказа се, че няма да има време за преговори и за потвърждаване на тази позиция, така че това също е една от нашите малки победи. През тези 4 години в работата ми в Комисията по регионално развитие и бюджет бях фокусиран предимно върху това колкото се може по-голям бюджет да отиде за важни за страната ни проекти. Тук не мога да не отбележа, че имах и доклад, който внесох в ЕП относно отпускане на помощ за Бургас и региона, които пострадаха от наводнения. Има няколко инициативи, които подех в последните години. Една от тях насърчава туризма в малките населени места и обезлюдените региони. Тя се нарича селоводител. Рекламира българското село. Вече има въведени повече от 150 села. Друга такава моя кампания беше #Еврофинансирай. Тя е на български и помага на хората да намерят правилното еврофинансиране за техни проекти и идеи. Помага им да се ориентират към многобройните програми, които към момента съществуват.

За какво не ви остана време, и какво бихте искали да направите в следващия Ви мандат?

– Със сигурност ще продължа работата си както по отношение на транспорта, така и на бюджета. Видяхте, че това са важни за страната ни теми. Със сигурност ми се щеше да имаме повече време за преговори за бъдещето на кохизионната политика в Европейския парламент. Да имаме повече време затова да дадем повече отговори на хората по темата Брекзит.  В момента, за съжаление, имаме все повече въпроси и по-малко отговори.  Ако хората ме изберат ще вложа всеки един ден в европарламента за решаване на проблеми, които стоят в момента в страната ни.

Имате ли нареждания как да гласувате по даден законопроект или какво да правите в европарламента по вътрешнопартийна линия, или такива от Вашето “голямо политическо семейство” – ЕНП? Вчера Валери Симеонов заяви пред Общество ОРГ, че евродепутатите от големите партии действат така.

– Не бих казал. В групата на ЕНП в европарламента има 217 човека. Смисълът от това да сме в група е  да имаме обща позиция по дадени теми. Разбира се, ти не си длъжен да ги следваш, но в значителна част от случаите, когато дадена позиция на групата е такава, всички се съобразяваме с нея. Случвало се е доста пъти да гласувам и в разрез с нея, ако става въпрос за въпрос, по който трябва да защитя интересите на България.  Не мисля, че двете неща си противоречат. В малките случаи, когато това се е налагало, не съм се притеснил да го правя.

Преди няколко дни Стефан Софиянски каза, че един от най-големите провали в България в момента е, че 12 години политиците не са успели да вкарат страната ни в еврозоната и Шенгенското пространство. Как ще коментирате изказването? Отчитате ли това като голям провал и виждате ли в това една от основните си цели през следващия Ви мандат, ако бъдете избран за евродепутат?

– Очевидно е, че и по двете теми са направени всички стъпки. По отношение на Шенген България отдавна е изпълнила всички необходими изисквания, за да влезе. Вижда се, че има 1-2 държави, които търсят политически причини тя да не бъде приета, да не говорим, че имаше силна заявка затова България да влезе в Шенген, макар и по въздух. В най-обозримо бъдеще ние трябва да бъдем там. За еврозоната отново всички стъпки са изпълнени, така че да влезем в чакалнята на еврозоната. Мисля, че е доста пресилено да се казва, че нищо не е направено. Напротив, направили сме всичко възможно.

Софиянски също така каза, че България не е използвала “лостове” като заплаха за иницииране на референдум за излизане от ЕС, ако те не ни приемат в Шенген и еврозоната. Какво мислите за една такава “стратегия”?

– Меко казано не съм съгласен с една такава агресивна “стратегия”.  Предния път, когато някой се опита да плаши с референдум видяхме докъде доведе това. Всички виждат каква агония е в момента Брекзит, и точно в този момент ние да заплашваме с нов е доста необмислено.

Според последното проучване на “Барометър”, Вие сте 13-ти в класацията за най-одобряваните български евродепутати. На какво се дължи според Вас оценките, които сте получили от хората?

– Не съм запознат с проучването. Това, което правя през последните години, е да пътувам постоянно и да се срещам с хората. Не мисля да го променям, ще направя всичко възможно работата която върша да бъде презентирана по-добре.

Каква оценка си давате спрямо работата Ви до момента в Европейския парламент от 1 до 10?

– Не мога да си дам сам оценка. Мога да оценя усилията си и знам, че те са били максимални. Затова има избори, на които хората ни оценяват. Предпочитам те да кажат.

Колко евродепутати от ГЕРБ ще прекрачат прага с новия състав на европарламента?

– Поставили сме си за цел минимум да запазим тези, които имаме в момента, или да ги увеличим поне с един.

Вие сте декларирал 414 254 лв като лични финансови средства за 2018г., показва  проучване на Общество ОРГ на тема – “Колко са богати българските евродепутати“. Смятате ли, че това е една притегателна точка към Европейския парламент спрямо кандидатите, и влизаше ли заплащането във Вашата мотивация за започване на работа към европарламента?

– Със сигурност не е била тази.

Тоест, за Вас размерът на заплатата в европарламента не е от значение?

– Искам да кажа, че тя е такава много преди аз да отида там като евродепутат. Със сигурност не е било движещата сила. Дойдох да работя тук, движен от български интерес, като част от общия европейски. Със сигурност не съм дошъл за заплащането.