Eva Maydell
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП

„2018 ще бъде годината, в която трябва да начертаем Европа такава, каквато я искаме през следващите десетилетия. След като 2017 г. беляза възстановяване на проевропейските настроения в редица държави, е време не само да говорим в каква Европа искаме да живеем, но и да започнем да я реализираме,“ заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел в интервю за едно от най-четените и авторитетни издания за европейска политика „Политико“

Интервюто е част от разговори с трима евродепутати за техните наблюдения и научени уроци през 2017 г. и очакванията им за новата година. Освен Ева Майдел другите интервюирани са съпредседателя на групата на Зелените в Европарламента Ска Келер (Германия)и Жорди Соле (Испания).

„Имам усещането, че през 2018 г. все повече хора ще се включат в разговора за бъдещето на Европа и една от целите ми е да помогна техния глас да бъде чут в Европейския парламент“, коментира още Майдел, която през ноември 2017 г. бе избрана за председател на най-голямата асоциация на про-европейски организации „Европейско движение“.

Цялото интервю на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел пред авторитетното издание Политико, можете да прочетете тук:


Какво научихте през 2017 година?

В политиката, видях последствията от това притесненията, страховете и недоволството на хората да останат нечути. Разликите, които изглежда се увеличиха повече през 2017 г., могат да бъдат преодолени само чрез открит диалог. Ние се нуждаем се от повече срещи очи в очи с гражданите, които представляваме, за да разберем трудностите, пред които са изправени, за да бъдат те (гражданите)включени в процесите за промяна. Това е начинът да направим европейския проект по-силен.

В личен план, 2017 даде старт на моето пътешествие като родител и многото уроци, които ми предстои да науча по пътя.

Кой е Вашият връх през 2017?

Всъщност, 2017-та беше много позитивна година за мен – въодушевяваща комбинация от това, досегашната ми работата да бъде призната за полезна и нови предизвикателства, които да я правят още по-интересна. Спечелих наградата за Евродепутат на годината в сферата на Новите технологии и бях избрана за президент на най-голямата неправителствена организация на континента -Европейско движение. Сега очаквам една много динамична 2018-та година, особено след като България поема Председателството на Съвета на ЕС.

Кое беше най-негативното от 2017 ?

Разделенията и недоверието, които продължават да съществуват в нашите общества – от отцепването на Каталуния, през притеснителаната риторика на Белия дом, до някои от радикалните движения, които набират инерция тук в Европа. Независимо от това, смятам, че има за какво да бъдем оптимисти – Европейският съюз набра сили, а изборите във важни държави като Австрия, Холандия, Германия и Франция показаха, че консенсусът все още е на страната на разумната, центристка политика.

Вашият любим филм или телевизионно предаване от тази година? Защо?

Ако трябва да бъде честна, напоследък не съм имала много време да гледам телевизия.

Три думи, които ще използвате за да обобщите ЕС.

Единство. Сила. Солидарност.

Някои от намеренията Ви за новата година?

Възнамерявам да използвам пълния потенциал на мрежата и платформата на Европейското движение за да доведа европейската идея по-близо до обикновените хора. Сега трябва да започнем трудния разговор за това какъв свят искаме да имаме утре, както и след 50 години – и как ще работим заедно за да превърнем тази визия в реалност. Имам усещането, че през 2018 все повече и повече хора ще се включат активно в този дебат.

Какви са Вашите надежди за 2018? А очакванията?

Винаги съм вярвала, че човек не бива да се надява на положителното развитие, а да работи за него. Европа не е отдалечена и абстрактна идея – тя е нещо, за което всички мислим, говорим и работим в ежедневието си. Ние трябва да превърнем Европа в това, което вярваме, че тя трябва да бъде. Затова, предполагам, че ако се надявам на нещо, то е да се обединим и да работим неуморно за един по-различен Европейски съюз, който помага на гражданите си да успяват и насърчава техните таланти, креативност и предприемачески дух.