Липсваше ми качествен дебат по темата за бюджета. Радвам се, че колеги, работещи в Европейския парламент в комисии, които нямат нищо общо с бюджета, започнаха да го обсъждат. Щастлив съм още, че колегите са ограничили своя анализ да представят 29 млрд. евро като нула.

Това коментира в предаването „Здравей, България“ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, по повод средствата от 29 млрд. евро, които страната ни ще вземе през следващите 7 години от бюджета и плана за възстановяване, за който се договориха лидерите на страните-членки на ЕС в Брюксел.

„Това е прекрасно, можеше да ги представят като задължения, за да се наложи да внасяме пари в европейския бюджет и да помагаме на закъсали държави като Холандия и Франция. Слава богу, не са го казали“, каза още Новаков.

Той обори твърденията и аргументите на опозицията за отпуснатите европейски средства за България, като определи европейския бюджет за страната ни като исторически, колосален и без аналог.

 

Andrey Novakov

„Парите не са нула, както се опитват да ги представят от опозицията. Много от хората не разбират детайлите и европейското финансиране, но това не им е работа“, каза той.

„Съотношението на безвъзмездно финансиране към заеми е 85% на 15%. Това означава, че 85% от тези 29 млрд. евро са безвъзмездно финансиране, което са около 25 млрд. евро. Останалото е под формата на заем и то, ако желаем да ги получим тези финансови инструменти“, обясни Новаков.

„За да разберем парите повече ли са или не единственото релевантно сравнение е с това какво сме имали до момента. Досега сме имали по-малко. Да, има държави, които са получили повече – това е прекрасно. Огромна част от държавите обаче са с орязан бюджет. На фона на това ние получаваме 10% повече“, коментира още евродепутатът.

Новаков обясни, че парите по оперативните програми и фондовете се отпускат срещу реформи и на база състоянието на икономиката.

„Затова България получава още повече пари, защото се счита от Европейската сметна палата, че се постигат резултати и затова страната ни се насърчава да продължава по този път. Щастлив съм, че се обвърза отпускането на средства с върховенството на закона. Това е нещо, което подкрепяме. Крайно време е да се скъса с този имидж и да се види, че няма от какво да се тревожим“, каза още Новаков.

Относно формулата за изчисления на средствата по спасителния план той каза, че в основата си тя залага на това колко е пострадала икономиката на отделната страна от кризата, колко хора са загубили работните си места и колко се е свил брутният вътрешен продукт. Затова страни като Гърция и Словения, например, са получили повече от България.

Евродепутатът каза още, че парите, които страната ни ще получи, са застрахователна полица за това, че България ще преодолее кризата.

„Това са средства, които ще стигнат до реалната икономика – до всяка една фирма. По един или друг начин през оперативните програми, които вече съществуват“, обясни Новаков.

200-те милиона лева, които лично премиерът Борисов е издействал за Северозападна България Новаков каза, че са началото на това този край да бъде считан за най-бедния в Европейския съюз.

„Това са целенасочени инвестиции точно там в три области и колегите, които са си позволили да кажат, че това са нула ги призовавам да отидем заедно до Видин, Враца и Монтана“, добави той.

Новаков посочи, че разбира хората, които протестират у нас.

„В голямата си част те имат разбираеми изисквания към нас и нашата работа е да ги чуем и да сме в непрестанен дебат. Най-вероятно рокади ще има, както беше заявено. Малка група в този протест се опитва да придаде на целия много лошо лице“, заяви той.