Andrey Novakov
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП

От известно време активно съзерцавам опитите за недостоен популизъм на БСП. Давах си сметка, че след цветята на паметника на Живков, стъпканото знаме на ЕС, идва ред и на данъците. И не, че другото е за предпочитане, но това тук е пряка и непосредствена угроза за всеки отделен гражданин или поне за неговите пари.

Всеки един човек знае по-добре от държавата какво да прави с парите си. Давам си сметка обаче, че да излезеш и кажеш, че ще вземеш от богатите и ще го раздадеш на бедните вероятно е доста изкушаващо и носи краткосрочни ползи за нечия популярност, но извън това е катастрофа. Ние, българите, добре познаваме такива катастрофи. Даже си ги кръщаваме – “Луканова зима”, “Виденова зима” и тн. И слава Богу, че сме ги кръстили иначе можеше да сме ги забравили. Това робинхутовско говорене е на място в приказките, но при фискалната политика води до крайна бедност, сива икономика и безработица. Аргументи? Моля, заповядайте:


Причина 1.

Безобразно високите данъци за бизнеса, фирмите, високообразованите, а оттам и добре платени служители доказано кара първите да напускат страната, а вторите да укриват доходи или и двете групи да правят и двете неща. В резултат нито се събират повече данъци, нито могат да се увеличават социалните плащания. Справка – данъчната политка на Франсоа Оланд във Франция, която с налог от 75% върху годишен доход, надвишаващ 1 млн. накара много компании да се преместят в съседна Белгия, а много богати французи заминаха за Португалия. Други, като Жерар Депардийо, заминаха даже в Русия.

Причина 2.

Премахването на плоския данък би увеличило корпоративните данъци. Високите корпоративни данъци намаляват инвестициите. Никой не инвестира, не рискува всичко, не тегли заем и не строи фабрики ако знае, че после ще му приберат печалбата. Точка. Просто няма такива. А на нас ни трябват по много и от фабриките и от услугите, особено северно от Стара планина. Справка – Аржентина. С данъци, възлизащи на повече от 100% (без шега) изпадна в дефолт (на практика държавен фалит) 2 пъти за 13 години. Компания в това отношение на Аржентина правят още Боливия и Колумбия – казвам го за тези, които искат да ни наредят държавата в този списък.

Причина 3.

Често при плосък данък, разходите за укриване на данъци възлизат приблизително на размера на самия данък. Което пък прави укриването безсмислено и така всъщност с по-малко данъчна тежест за всички, се събират повече пари в хазната, които могат да се инвестират според приоритетите на държавата – от пенсии и детски надбавки, до тех паркове и тунели (като този под Шипка примерно). Справка – кривата на Лафер.

Причина 4.

Еднаквата данъчна ставка за всички стимулира отделния човек да се образова и старае повече, за да изкарва и разполага с повече. Представете си как се мотивира човек да изкарва повече, при положение, че ако това се случи, ще му вземаш дори още повече. Прогресивният данък прави хората еднакви и равни само в бедността и недоимъка им. Справка – периодът от ‘44 – ‘89 година.

Причина 5.

Накрая – прогресивното облагане се прилага по време на Втората световна война, за да могат правителствата да плащат колосалните разходи на войската. Добре съзнавам, че има хора в българската политика, които още живеят във времето на битката за Ленинград, само че тя свърши. И ако искаме отново само пушки, танкове и самолети е оправдано. Но ако наред с нужната сигурност, искаме да имаме повече работни места за все повече хора и заплата според знанията, уменията и усърдието, то плоският данък е задължителен елемент за всеки, който иска хората да живеят по-добре, а държавата да бъде по-богата.

Скоро ще можем да изберем отново накъде да поеме държавата. Надявам се не отново към поредната Нечия зима.

*Да се разбира “социалист в България”

ИЗТОЧНИКФейсбук профила на Андрей Новаков
Предишна статияАндрей Новаков ГЕРБ/ЕНП: Всяко евро от Европейския съюз за млади хора е оправдано
Следваща статияЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова подкрепи регионално състезание за участие в програмата „Евроскола“