Andrey Kovatchev, Manfred Weber, Asim Ademov, Alexander Yordanov - 80 years since the rescue of Bulgarian Jews - EP

80-тата годишнина от спасяването на българските евреи беше отбелязана в Европейския парламент в Брюксел с конференция и прожекция на документален филм.


Организаторите на конференцията – евродепутатите от ЕНП Андрей Ковачев, Асим Адемов и Александър Йорданов – разказаха за уникалния принос на България за спасяването на евреите и за урока, който страната дава на останалия свят.

Andrey Kovatchev, Andrey Novakov, Asim Ademov, Emil Radev, Alexander Yordanov - 80 years since the rescue of Bulgarian Jews - EPСпасението на българските евреи е заслуга не само на отделни личности, а на целия народ. На конференцията присъстваха евродепутати и дипломати, както и Михаел Бар-Зоар – автор на документалното историческо изследване “Извън хватката на Хитлер“.

Бар-Зоар разказа как спасените евреи, с поглед към българската земя, са запели “Мила Родино“ – песен, която по-късно става национален химн. Беше прожектиран и филмът със същото заглавие.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола не можа да участва в конференцията, но изпрати своето послание:

„Холокостът е свидетел на бруталното убийство на 17 милиона мъже, жени и деца – 6 милиона от които бяха с еврейски произход. Равин Джонатан Сакс веднъж каза „наистина ужасяващото нещо беше липсата на ужас при толкова много“. Това беше процес който се разви с безразличие от много наблюдатели. Хора, които обърнаха глава на другата страна. И все пак, дори в най-мрачната глава на Европа днес знаем че най-слабата светлина на човечеството все още е примигвала. В България проблесна – въпреки че е съюзник на нацистка Германия е избрала да спаси около 50 000 евреи от депортиране до смъртта им. Днес, когато се навършват 80 години от това героично спасяване, във време на геополитически сътресения, причинени от агресор на нашия Изток, нека си спомним колко е важно никога да не мълчим пред злото. И винаги, винаги да говорим за това, което е правилно.“

 

Председателят на ЕНП Манфред Вебер отбеляза:

“Антисемитизмът и дискриминацията нямат място при нас, в Европа. Историята със спасяването на българските евреи ни напомня, че никога не трябва да се поддаваме на несправедливостта и омразата. Хуманността, толерантността и достойнство са и винаги ще бъдат пътеводна светлина за Европа“. 

 

Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ:

Навършват се 80 години от спасяването на българските евреи от тогавашното българско общество. Този акт трябва да ни покаже, че тогава морала и добродетелите на нашите предци са устояли на натиска на нацистите да бъде извършено това чудовищно престъпление над нашите сънародници, българските евреи. Ние може само да бъдем горди, че нашите предшественици тогава не са се поддали на натиска на заплахите, идващи от Берлин и от нацистите, които са били в България. Този уникален пример в Европа, представяме днес в Европейския парламент и се надявам, че историята на спасяването на българските евреи ще бъде повтаряна и много повече хора ще могат да разберат какво се е случило тогава. В същото време ние изразяваме нашата дълбоко съжаление и нашето огромно съчувствие към това, което се случва с депортираните от тогавашните окупирани от германския райх Македония и Беломорска Тракия, които завършват трагично своя живот в концентрационните лагери на нацистите. Огромно съжаление, че тогавашната българска държава не е била в състояние да спаси и техния живот.

 

Асим Адемов, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ:

Преди 80 години България е дала на света един урок по човечност, хуманност и смелост и тази кръгла годишнина ще отбележим тук, в сърцето на Европейския парламент в Брюксел. Смятам, че това е нещо, с което България може и трябва да се гордее и колкото повече хора знаят за тази смело постъпка на българския народ, толкова по-добре за нас като българи.

 

Александър Йорданов, евродепутат от ЕНП/СДС:

Защото искаме да отбележим едно събитие в европейската история и в историята на България, с което и България и Европа могат да се гордеят. Защото ще кажа, че ако всички европейски народи и държави през Втората световна война бяха постъпили като българската държава и като българският народ, да спазят своите съграждани от Еврейски произход, то със сигурност днес Европа, а и светът щяха да бъдат по добри по различни. За съжаление историята това не го позволи, времето не го позволи и България успя да спаси своите евреи, а същевременно  се получи така в нашата история, че не можахме да спасим спасителите на евреите.

 

Манфред Вебер, председател на ЕНП:

“За мен е чест да бъда тук и да си спомним заедно за куража на българите, който те показаха по време на най-мрачните часове от нашата европейска история. По време, когато евреите от цяла Европа бяха изпращани в концентрационни лагери, българският народ се осмели да се изправи срещу собственото си правителство, за да спаси своите съседи и приятели. Когато правителството тайно заграждаше евреите, за да ги депортира, хиляди българи излязоха на улиците, за да извикат заедно: “не“! За да се направи това беше необходим огромен кураж… Антисемитизмът и дискриминацията нямат място при нас, в Европа. Историята със спасяването на българските евреи ни напомня, че никога не трябва да се поддаваме на несправедливостта и омразата. Хуманността, толерантността и достойнство са и винаги ще бъдат пътеводна светлина за Европа. Именно те са това, което ни мотивира и заради това искам да благодаря за тази конференция.

 

Хаим Регев, посланик на Израел в ЕС:

Искам да кажа, че Израел и България имат дълбоки партньорски и приятелски връзки с дълга история на евреи, живеещи в България. В Израел има общност от български евреи, които са горди от своето наследство. Отношенията между Израел и България са отлични и се простират в различни области… Тази година България отбелязва 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Това е вдъхновяваща история, която е важен крайъгълен камък в историята на нашите два народа и страни.  Много израелци с български произход днес са живи благодарение на спасението на техните родители от българите по време на войната.

Andrey Kovatchev, Andrey Novakov, Asim Ademov, Emil Radev, Alexander Yordanov - 80 years since the rescue of Bulgarian Jews - EP