Emil Radev - EPP
Емил Радев - ГЕРБ/ЕНП
Според българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев събитията от 2015г. -безпрецедентният брой мигранти и терористичните атаки в Париж, са показали наяве неефективността на досега предприеманите действия за управлението на външните граници на ЕС с оглед на новите предизвикателства. Още по важна според него е доказаната неизменна връзка между необходимостта от защита на външните граници на ЕС и запазването на свободното движение на хора в ЕС и в Шенген.

 

Това заяви Емил Радев по време на обсъждане в пленарна зала в Европейския парламент относно възстановяване функционирането на Шенген, участие в което взеха и представители на Европейската комисия и Съвет. Комисарят по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамопулос обърна внимание на икономическата и политическа цена на евентуален разпад на Шенген. Представителят на холандското председателство на ЕС, Жанин Хени-Плащаертс, от своя страна определи защитата на външните граници на ЕС като общо задължение.

 

Според Радев в момента обсъжданите законодателни предложения  като европейската гранична служба ще доведат до по-добро и ефективно управление на външните граници. Българският евродепутат от ГЕРБ настоя за общоевропейски подход, а непоединични действия на държавите-членки в рамките на ЕС, за да се гарантира целостта и бъдещето на Шенгенското пространство.

 

Емил Радев подчерта, че Европейският съюз и Шенген ще бъдат по-сигурни, ако България бъде приета като член колкото се може по-скоро.

„Като външна европейска граница, ние сме отговорни за гарантиране на сигурността не само на българските граждани, но и на всички над 500 милиона европейци“, заяви той.

 

Радев определи работата на българската гранична полиция в борбата срещу чуждестранните бойци и нелегалното преминаване на европейските граници от миграти като изключително успешна и често давана за пример.

Той бе категоричен, че България опазва границите по-добре от някои членове на Шенген.

 

Не на последно място, Емил Радев заяви, че приемането на страната в Шенген и предоставянето на пълен достъп до съответните информационни системи неминуемо ще допринесе за повече европейска сигурност. Поради тази причина българският евродепутат категорично заяви, че бъдещето на Шенген зависи от готовността за повече европейски действия, което включва и приемането на България.

Предишна статияМария Габриел: Проследяването на печалбите от трафик на хора е ключ за ефективно наказателно преследване на трафикантите
Следваща статияЕвродепутатът д-р Андрей Ковачев организира конкурс „Европа през моите очи“