Emil Radev
Емил Радев ГЕРБ/ЕНП за Евранет Плюс - БНР

Дългоочакваното първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз приключи. Страната ни бе домакин на 284 събития, за които пристигнаха 35 хиляди делегати, а всичко случващо се бе отразено от над 4000 журналисти от цял свят.

В рамките на председателството се проведоха 12 неформални Съвети на министрите. А за техническото осигуряване и сигурността на срещите се погрижиха 2000 полицаи, охранители и служители.

„През последните шест месеца България е показала, че по нищо не отстъпва от останалите държави членки на ЕС. Пророците, които смятаха, че това ще е едно неуспешно председателство сгрешиха много. Българските граждани оцениха усилията на правителството и според последното проучване 81% смятат, че България се е справила много добре или по-скоро добре със задълженията си по време на европредседателството. България успя да получи сериозна видимост по темите и приоритетите, които си постави. Успяхме да постигнем амбициозната задача, да градим мостове и да бъдем медиатор, който води конструктивен диалог и да сме резултатно ориентирани… Можем, да заключим, че европредседателството беше максимално добре организирано и заслужава отлична оценка…“каза специално за Евранет, българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и изложи голяма част от темите, по които е работено и са постигнати добри резултати.

 


Още за равносметката от свършената работа, какво успяхме да направим и защо за нас българско европредседателство е успешно? – чуйте от цялото интервю с г-н Радев: