Начало Евродепутати Андрей Новаков

Андрей Новаков

Лични страници на Андрей Новаков


Биография

ВМЕСТО ВЪВЕДЕНИЕ 
Ако в този раздел сте очаквали да видите текст, който се родее със счетоводен баланс, то ще ви разочаровам.

Всъщност всичко започна заради една полупразна брезентова торбичка, с която ходех на училище през ’95-та и ’96-та. Тя (торбичката) се превърна в символ не само на неволите на мен и моето семейство, но и на тегобите, с които се справяха всички българи по онова време.

Със зле прикрита скромност ще кажа, че едва ли съм разбирал всичко, което се е случвало тогава, да не говорим, че дори не мога да си представя с какво са се сблъсквали родителите ми и родителите на моите връстници тогава. Отчетливо обаче помня опашките за хляб и купонната система, даже и режимите на тока. Може би това са били моментите, които съзнателно или не, са оставили толкова силен отпечатък върху мен, че до голяма степен са предопределили това, което правя сега, пък и това, което правя през последните години.

Като изключим повествователното начало, аз съм роден в Пазарджик на 7 юли 1988. По-малко от две години преди България да се промени. Завинаги.

Андрей Новаков в Twitter


ОБРАЗОВАНИЕ
Началното си образование завърших в ОУ „Климент Охридски“ в с. Момина Клисура – там, където и израснах. Още тогава имах афинитет към историята и особено политическия оттенък на най-новата българска история. Основното си и средно образование завърших в Професионалната гимназия по електротехника и автоматика в София и колкото и странно да звучи, там се породи интересът ми към правото и политическите науки. Съвсем резонно това доведе до кандидатстването ми в Югозападен университет „Неофит Рилски“, където завърших „Право“, а паралелно с това и „Публична администрация“.
ПОЛИТИКА
Университетът беше и първото място, където бях избран за пръв път. Така с гласовете на своите колеги станах председател на Студентски парламент в Правно-исторически факултет. Същевременно това бе и точката, в която разбрах, че на този етап няма как да участваш активно в политическия живот на страната, да си интегрална част от процеса по вземане на решения, да си брънка от преживяването на предизборната кампания, ако не си част от политическа партия. Така и станах член на ГЕРБ в Благоевград, а градът се превърна в едно от най-специалните места за мен. Там също израснах, но този път по различен начин.

След немалко време, кампании, инициативи, срещи, работа и събития, за които няма да ми стигнат още два сайта като този да опиша, дойде моментът, в който бях кандидат. Първо за народен представител, после и за член на Европейския парламент. Народен представител не станах, но в края на 2014 година след доста превратности, през които страната ни премина, станах член на Европейския парламент.

Където и да ме отведе този път обаче, торбичката от началото на този текст винаги ще има огромно значение. За мен и за решенията, които вземам.

Аз,
Андрей  Новаков

ПРИОРИТЕТИ

ЕВРОФОНДОВЕeufond

Едва ли има нужда да бъде обяснявано защо европейските фондове са важни за България. Сигурен съм, че няма българин, който пряко или косвено да не се е докоснал до нещо, съградено с европейски пари. И далеч не визирам само инфраструктура. Много са административните услуги, обученията, стипендиите, персоналната помощ, преквалификациите и какво ли още не, реализирани именно с помощ от Европейския съюз. Ето защо в работата ми е важно едно – страната ни да има полагащото й се място наред останалите държави в ЕС и средствата от европейската солидарност да стигат до повече хора.
ПО-МАЛКО БЮРОКРАЦИЯno_bureaucracy
Всичко в публичния сектор трябва да е в услуга на хората. Фондовете също. Те съществуват, за да правят живота на хората по-добър. Ето защо сложните процедури, многото документи и дългите срокове от подаването на проекта до одобряването и изплащането на договорените средства отдалечават хората от този ресурс. Често пъти много от бюрократичните процедури могат да се съкратят с добра координация както между европейски институции, така и между Брюксел и отделните държави-членки. Нужен ни е по-модерен подход в прилагането на политиката на сближение в Европа. С по-малко опашки пред гишетата, по-малко детайли и изисквания при подаването на проекти и пълни проверки само ако има системни проблеми при изпълнението и управлението на проектите. С две думи – не бива всички да са под един знаменател.

БЮДЖЕТbudget.jpg
Бюджетът (този на ЕС, пък и бюджетите по принцип) не съществуват само за да бъдат отчетени. Не са важни само счетоводните баланси и бюджетните процедури, а реализираните проекти, цели и постигнатите резултати, така че средата за хората и за бизнеса да се променя към по-добро. В работата си по тази тема за мен е важно едно – да има добър баланс и ясен фокус върху немного на брой приоритети, така че резултатите в една конкретна сфера да бъдат осезаеми в по-кратки срокове.
МЛАДЕЖКА ЗАЕТОСТ

employment_law_panel

От лекциите си по Макроикономика си спомням, че според преподавателя ако безработицата е около 4%, това е здравословно за икономиката и за пазара на труда. Ако е над тези нива – това е проблем. Ако е над 20%, това е катастрофа (според мен). Не само защото са засегнати милиони семейства в цяла Европа, но и защото потенциалът, идеите и младежкото дръзновение на тези хора остават без реализация. За щастие Европа предлага на своите млади граждани възможности и решения за справяне с безработицата. Фокус в моята работа е тези мерки и възможности да стигат до повече младежи. И да им помогнат в намирането на работа, обучението или започването на бизнес. Дългосрочно и не само на хартия.

Видео - Андрей Новаков

Новини и събития - Андрей Новаков

Европейски информационни центрове на Андрей Новаков в страната:

Офис Благоевград бул. „Св. св. Кирил и Методий” № 9

Офис Габрово Ул. „Иван Гюзелев” № 1

Офис Кърджали бул. „Булаир” № 6А

Информационни бюлетини - Отчети