Eva Maydell - Next Difi
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП по време на финансовия форум Next Difi, провел се в София в петък, 28 септември 2018г

„Много неща се промениха в последната година в сферата на финансовите технологии. През януари влезе в сила втората Директива за платежните услуги (PSD2), Европейската комисия обяви дългоочаквания си План за действие за Финтек, а през лятото излезе класация за 100-те най-иновативни финтек компании в света, като 33 от тях са европейски.‘‘

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на финансовия форум Next Difi в София в петък, 28 септември 2018 г.

На събитието присъстваха лидери в индустрията, политици, регулатори и експерти като се обсъдиха новостите във финансовия сектор, както и предизвикателствата и възможности, които ще влияят в бъдеще.

 

Eva Maydell - Next DifiЕва Майдел ГЕРБ/ЕНП  приветства създаването на Българска Финтек Асоциация и представи конкретните стъпки, които ЕС предприема, за да даде регулаторна предвидимост за финтек сектора. Тези включват хармонизирано законодателство и  създаването на единен паспорт с унифицирани за всички държави изисквания за колективно финансиране в ЕС, влизане в сила на регламент за свободно движение на нелични данни, позволяващ на бизнесите да складират и обработват данните си на територията на която държава от ЕС пожелаят, предложението за регламент за киберсигурност, даващ повече правомощия на европейската агенция за интернет сигурност ENISA, както и за доброволен единен европейски стандарт за киберсигурност.