„Отговорът на ЕС ще бъде адекватен и много сериозен, отговарящ на щетите, нанесени от този вирус. ЕС като че ли в първия момент не реагира много адекватно, не знаеше какво да направи и как да го направи. Беше сварена неподготвена“.

С тези думи започна участието си в предаването Патарински LIVE българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов.

Asim Ademov

„В това състояние когато ЕС търсеше решение на ситуацията, започнаха самолети от Китай и Куба, които искаха да създадат впечатлението, че ЕС не може да помогне на най-пострадалата страна от ЕС. Съюзът се задейства трудно като тромава машина, но взе най-адекватните мерки. С пакета за възстановяване щетите ще бъдат превъзмогнати и ще има адекватна помощ за страните-членки“, коментира той.

„Почти нямаше страна, която да не е пострадала икономически, вирусът засегна почти всички сфери – икономика, култура, образование, транспорт, туризъм. Днес аз и моите колеги евродепутати получихме от неправителствени организации от Швеция, за да окажем натиск на шведското правителство, това, което изброяват звучи зловещо и страшно. Това е за тези, които и до ден днешен подходиха с недоверие към мерките в България. В крайна сметка опазихме човешките животи, но не можахме да опазим щетите в различните сфери на живота. Трудно се намира балансът между съхранение на човешките животи и на икономиката“, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

„Урсула Фон дер Лайен представи плана за възстановяване за 750 млрд. евро във формата на заеми, те ще бъдат предоставени на страните членки за щетите от пандемията и помощ за частните инвестиции и извличане на поуките от кризата. Ние очакваме около 15 млрд. евро от тези 750, но това е само проект, предстои да се договори. Ако наистина успеем да ги вземем във вид на грантове и заеми, ще бъдат от изключителна полза, ако са използвани по предназначение, за което нямам съмнение“, сподели Адемов.

„Наистина ще има сериозно подпомагане за земеделието. Земеделският сектор е много важен за нас, хората. Той осигурява храната на близо 500 млн жители на ЕС, изхранват го. Земеделието ще се развива, за да бъде екологично, щадящо природата и да доставя храна на хората. Ще има подпомагане на селските стопани с временна мярка #COVID19. Този сектор ще бъде приоритетен. Има хора, които се подписват на една заплата, а вземат друга, или които си водят немарливо счетоводството и като трябва да доказват щети сега, трудно ще го направят“, каза още гостът.

„Правителството на Бойко Борисов направи всичко според нашите възможности. Връхлетя ни пандемия от фалшиви новини, които играят деструктивна роля, предизвикват паника и недоверие във властите. Голяма е отговорността на тези платформи, но и на самите граждани да си имаме хигиена да отсяваме истината от фалша. Съвсем скоро очакваме единно становище за всички европейски страни. Въпрос на време е, с трети страни имахме проблеми“, завърши Асим Адемов.


Във видеото проследете цялото участие на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП