Мария Габриел - Благоевград

България може да участва с проекти по новата програма за трансгранично сътрудничество „Балканите – Средиземно море“.

Това каза заместник-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на Групата на ЕНП – Мария Габриел по време на среща-дискусия на тема „Предприемачеството: създаване на условия за развитие и възможностите по европейските програми” с д-р Атанас Камбитов и кандидатите за общински съветници от листата на ГЕРБ, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин.

„Това е програма, която е важна за нас, защото наистина може да допринесе за още по-доброто развиване на бизнесa в Благоевград и в целия Югозападен регион, защото включва три държави членки. Това са България, Гърция и Кипър и две държави кандидат-членки – Албания и Македония. По програмата има три приоритетни оси, които са важни за страната ни. Първата е свързана с предприемачеството и иновациите, втората – с околната среда и третата е за техническа помощ, като за нея са само 7% от средствата“, уточни Габриел.

Тя допълни, че около 34 % от средствата в програмата са предвидени за предприемачество и иновации. Заместник-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на Групата на ЕНП посочи, че оперативна програма „Иновации и конкурентно способност 2014 – 2020“ е важна за страната ни, защото пряко допринася, за икономическо развитие. „Включително и в момента вървят процедури, като подобряване на производствения капацитет на малките и средните предприятия. Това означава, че все още до 9 ноември има възможност за заявления, след това ще има още две процедури „Подкрепа за иновации“ и „Енергийна ефективност“, каза още Габриел.

Тя постави акцент и върху оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014 – 2020“, в рамките на която е разкрита процедурата „Ново работно място 2015“, а кандидатстването е до 19 ноември. По процедурата се осигурява безвъзмездно финансиране за микро, малки и средни предприятия, решили да разкрият ново работно място. Минималният размер на помощта е 50 хиляди, а максималният 391 хиляди.

Евродепутатът обърна и специално внимание на схемата за „Младежка заетост“, програмата за студентска мобилност „Еразъм“, програмата „Хоризонт 2020“ и „Европейската мрежа за предприемачество“.