Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

Няма вмешателство на Китай в доклада за COVID-19 и външната служба на ЕС не се е подала на натиск.

Това каза за обзорното предаване Радио „Фокус“ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев, след заседанието на Комисията по външни работи, на което бе изслушан по въпроса върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Според евродепутата в някои страни излезлия в медиите вътрешен доклад на ЕС за коронавируса е постигнал манипулативен успех.

Той се позова на изследвания на общественото мнение в страни като Италия, Словакия и Украйна, където симпатиите към Китай са се увеличили значително в сравнение с миналата година.

За Андрей Ковачев това се случва във връзка с твърденията, че ЕС не е направил достатъчно за борба с пандемията в сравнение със страни като Китай.

Andrey Kovatchev„Нещо е било променено от вътрешния доклад. Това, което е излязло в медиите е от един вътрешен, първоначален доклад. Дори и Борел потвърди, че някой от системата е изпратил вътрешния доклад, който не е бил за публикуване до медиите. В крайния вариант на доклада има много ясна референция към опитите на страни като Китай, Русия, Иран и Сирия да използват пандемията за постигане на свои геополитически цели и промяна на общественото мнение“, каза той.

Андрей Ковачев определи като дипломатическа тактика опитите на посланика на Китай за смекчаването на обвинения или тези към собствената му страна, които смяна, че не са правилни.